2024. március 28. 19:12
KezdőlapMotoGPA Ducati továbbra is verhetetlen, a hajrában a Pramac-versenyző érte el a...

A Ducati továbbra is verhetetlen, a hajrában a Pramac-versenyző érte el a legjobb időt pénteken

A héten betegséggel küzdő Jorge Martínt nem állíthatta meg senki pénteken, délelőtti idején 4 tizedet javítva az első helyen fejezte be a nyitónapot a regnáló bajnok, Francesco Bagnaia előtt. Az argentin hős, Marco Bezzecchi kiszorult a top10-ből. 

A MotoGP-kategória edzés elejére kitisztult az ég, néhány perccel a kezdés után napsütésben gurulhattak a pályára a versenyzők. A gyakorlás első harmadában Francesco Bagnaia felzárkózott márkatársa, Luca Marini mögé, megelőzve francia riválisát, Fabio Quartararót.

Az edzés feléhez közeledve Jorge Martín állt az élre a VR46-os versenyző, Luca Marini előtt. Fabio Quartararo birkózott Yamahájával, nagy mentést is be kellett mutatnia, hogy talpon tudjon maradni.

Nagyon szorosan alakultak az időeredmények, hiszen 20 perccel a leintés előtt 15 pilóta 1 másodpercen belül teljesített. Az edzés utolsó negyedéhez közeledve Joan Mir megfutotta a hétvége addigi leggyorsabb körét 2:03.113-as idővel, amivel kezdetét vette a második szabadedzés első hajrája, sorra érkeztek a piros szektorok. Először Álex Rins vette át a vezetést, majd Aleix Espargaró állt az élre, mögéjük pedig Brad Binder zárkózott fel KTM-je nyergében. Ám 10 perccel a leintés előtt gyújtották be csak igazán a rakétákat a pilóták, igazi tűzijáték kezdődött. Viñales, majd Rins állt az élre, de érkezett Marini, aki a leggyorsabb időt motorozta, azonban a következő körben Bagnaia felülmúlta márkatársa teljesítményét.

Az utolsó 5 percben a teljes mezőny a pályára gurult, hogy megkezdjék az utolsó etapot a legjobb pozíciók megszerzéséért és az egyenes ágon Q2-be kerülésért. Jorge Martín rövid időre a top10-en kívülre került, de nem sokkal a leintés előtt az élre ugrott 2:02.178-as idejével, megelőzve Álex Rinst és Luca Marinit. Francesco Bagnaia végül a második helyre küzdötte fel magát. Az edzés végén Johann Zarco dobta el Ducatiját, aminek következtében Joan Mirnek is akadtak problémái, és annak rendje és módja szerint előkerültek a sárga zászlók, megakadályozva több versenyző utolsó rohamát.

A Q2-be alanyi jogon végül Martín, Bagnaia, Rins, Marini, Álex Márquez, Viñales, Quartararo, Binder, Aleix Espargaró és Jack Miller értek oda. A mezőny további részének a kvalifikáció első szakaszában kell megküzdenie szombaton a két kiadó Q2-es helyért.

MotoGP Amerikai Nagydíj 2. szabadedzésének végeredménye: