2024. március 29. 13:50
KezdőlapMotoGPRossi csapata ott folytatta, ahol két hete abbahagyta, Marini nyitott az élen...

Rossi csapata ott folytatta, ahol két hete abbahagyta, Marini nyitott az élen Austinban

Az austini hétvége első MotoGP-edzésén folytatódott a VR46 menetelése, csak éppen most Luca Marini révén, aki az élen nyitotta a hétvégét. Fabio Quartararo kifejezetten biztatóan kezdett a korábbi gyenge teljesítmény után.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP-ben is elindult az Amerikai Nagydíj hétvégéje az első edzéssel. Miguel Oliveira a portimãói, Joan Mir a termasi balesete után visszatért a mezőnybe, ám Marc Márquez, Enea Bastianini és Pol Espargaró továbbra sem versenyezhet. Őket Stefan Bradl, Michele Pirro, illetve Jonas Folger helyettesíti.

Az első próbálkozások után Álex Márquez állt az élre. A Gresini versenyzője 2:05.244 másodperces kört futott, 358 ezreddel megelőzve Jack Millert, és további 31-gyel Francesco Bagnaiát, akit a VR46 két pilótája követett. Persze ezek még nem voltak mérvadó idők, hiszen Márquez aztán 2:04.522-re javította a legjobb kört, mögé pedig Jorge Martín és Fabio Quartararo jöttek fel. Nem sokkal később Álex Rins feljött a második helyre, 89 ezreddel lemaradva honfitársa mögött.

Márquez aztán tovább javított, és 2:04.222-re módosította a leggyorsabb kört, 167 ezreddel megelőzve a címvédőt. Sokáig aztán nem változott az élmezőny sorrendje, majd szűk 20 perccel a vége előtt Quartararo feljött a harmadik helyre. Sőt, a következő körében tovább javított, és 21 ezreddel felülmúlta a 26 éves versenyző idejét. Ráadásul itt még nem volt vége, és 2021 világbajnoka ezt követően további 76 ezreddel gyorsult.

10 perccel a vége előtt Miller hibázott, aminek következtében kisodródott a pályáról. Az ausztrál versenyzőnek nem ez volt az első rontása, korábban el is esett, de folytatni tudta a körözést. Az utolsó percekhez közeledve Maverick Viñales állt az élre 2:03.897-tel, de kisvártatva Luca Marini 91 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Csapattársa, Marco Bezzecchi korántsem teljesített ennyire jó, ugyanis a 12-es kanyarban ő is bukott.

Quartararo aztán visszavette a vezetést, de Marini jelentős különbséggel, 441 ezreddel múlta őt felül, majd Johann Zarco és Márquez is bejött közéjük. Quartararo aztán 15 századra csökkentette hátrányát, így feljött a második helyre. Mögöttük Zarco, Márquez, Miller, Martín, Bagnaia, Viñales, Nakagami Takaaki és Brad Binder lett az első tíz sorrendje, így jelen állás szerint ők jutnának be automatikusan a Q2-be.

Az Amerikai Nagydíj első edzésének végeredménye (MotoGP)