2024. április 26. 11:31
KezdőlapMotoGPA korábbi MotoGP-versenyző elmondta, mi a nagy különbség a bajnokságok között

A korábbi MotoGP-versenyző elmondta, mi a nagy különbség a bajnokságok között

Danilo Petrucci hosszú éveket töltött a MotoGP paddockjában. Az idei szezonban a Superbike-világbajnokságon versenyez, így ő is megtapasztalhatta a sprintversenyek hangulatát.

„Olyan volt, mint egy kocsmai verekedés. Az első kör után a 17. helyen álltam, és nem maradtak szárnyak a motoron, mert minden oldalról kaptam egy kis ütést.” – elevenítette fel emlékeit első sprintversenyéről.

Az ex-MotoGP pilóta keményen beleállt riválisába és a versenyigazgatóságba

Petrucci szerint nem attól lesz látványosabb egy versenyhétvége, hogy rendeznek egy rövidebb futamot, ennél nagyobb változtatásokra lenne szükség. „Számomra nem azért jobb a show, mert rövidebb a verseny. Azt gondolom, hogy a Superbike-ban sokkal könnyebb show-t csinálni, mert könnyebb előzni. Ez az aerodinamika miatt van, nem pedig a fél versenytáv miatt. A sprintversenyen nagyobb kockázatot kell vállalnod, mert kevesebb időd van. A MotoGP-nek vissza kell lépnie az aerodinamika terén. Ez megkönnyítené az előzéseket. Az előzés nagyon nehéz a MotoGP-ben – mert a motorok nagyon gyorsak az egyenesekben, egyre keményebben fékeznek és elképesztően gyorsulnak. Ezáltal az egyenesek egyre rövidebbek és rövidebbek lesznek. A szárnyakkal nincs gond. A Forma-1-ben rengeteget dolgoznak az aerodinamikán, hogy megkönnyítsék az előzési manővereket, nem pedig azért, hogy növeljék az autók sebességét. Régebben náluk is más volt a helyzet. Schumacher és Barrichello körideje gyorsabb volt, mint manapság.”

Az olasz versenyző azzal is tisztában van, hogy nem lehet mindenkinek jót tenni. „Amikor változtatsz valamin, egyesek örülnek, mások meg nem. Az európai gyártók előnyben vannak a japánokkal szemben az aerodinamika terén. Még mindig nagy MotoGP-rajongó vagyok. De az összes edzést követni kihívást jelent, szombaton és vasárnap öt-hat órát kell a tévé előtt ülni.”