2024. április 25. 09:19
KezdőlapMotoGPEldőlt, hogy sérülése után mikor tér vissza a gyári Ducati MotoGP-versenyzője

Eldőlt, hogy sérülése után mikor tér vissza a gyári Ducati MotoGP-versenyzője

Sajtóértesülések szerint Enea Bastianini a Spanyol Nagydíjon már visszaülhet a motorra. Bár a sérülése miatt távolról sem indult számára ideálisan a szezon, azért nincs teljesen kilátástalan helyzetben.

Enea Bastianini tavalyi remek teljesítményének köszönhetően az idei évre gyári motort kapott a Ducatitól. Az olasz versenyző 2022-ben négy futamgyőzelmet szerzett, és egészen az utolsó előtti futamig volt matematikai esélye a bajnoki címre egy 2021-es versenygépen. Ennélfogva nem meglepő, hogy sokan esélyesnek tartották a 2023-as pontverseny megnyerésére.

A mostani idény azonban rémálomszerűen indult számára. Nem elég, hogy a Portugál Nagydíj hétvégéjén elmaradt csapattársa, Francesco Bagnaia tempójától, a sprintfutam elején Luca Marini kiütötte őt, aminek következtében lapockatörést szenvedett. Műtétre nem volt szükség, de Bastianininek nemhogy a másnapi versenyt, de további fordulókat is ki kellett hagynia.

Azt már hamar tudni lehetett, hogy Argentínában nem lehet ott, és a cél az austini hétvége volt. A 25 esztendős motoros egy Ducati Panigale V4S-sel tesztelt Misanóban, de az ezt követő kontroll során kiderült, hogy állapota még nem alkalmas a versenyzésre. A négyszeres futamgyőztes így el sem repült az Egyesült Államokba, hanem továbbra is a felépülésre koncentrált.

MotoGP, Enea Bastianini, Portugál Nagydíj 2023, szombat
Bastianininek eddig nem volt esélye a pontszerzésre idén (Fotó: MotoGP Media)

Bár hivatalos bejelentés még nem érkezett, nagyon úgy tűnik, hogy a kényszerszünet hamarosan véget ér számára: a SPEEDWEEK.com olasz forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Bastianini Jerezben már visszatérhet a mezőnybe. Ha mindez igaz, akkor az őt helyettesítő Michele Pirro megbízatása csupán egy hétvégére szólt.

Mindez nyilvánvalóan remek hír Bastianini számára, az viszont már kevésbé, hogy jelentős hátrányba került a világbajnoki összetettben. Mivel a szezon során eddig egyetlen versenykört teljesített, pontot esélye sem volt szerezni. Mindeközben az éllovas Marco Bezzecchi már 64 egységet gyűjtött, Bagnaia pedig 53-mal áll a tabella második helyén.

Ez első látásra rengetegnek tűnik, de azért messze nem ledolgozhatatlan. A legfőbb esélyes továbbra is a címvédő, aki a kiesései miatt alig több mint két futamgyőzelemnyi különbséggel van csapattársa előtt. Emellett ráadásul ott vannak a sprintfutamok, vagyis egy hétvégén nem 25, hanem 37 pontot lehet bezsebelni, ahogyan az Bagnaiának Portimãóban sikerült is. Arról nem is beszélve, hogy tavaly pont ő mutatta meg, hogy ennél jóval nagyobb hátrányt is le lehet dolgozni: féltávnál 91 pontos lemaradásban volt Fabio Quartararóhoz képest, ám két fordulóval a vége előtt átvette a vezetést, amit meg is tudott őrizni.