back to top
2024. július 27. 05:59
KezdőlapMotoGPFogy a Yamaha-versenyző ideje a bizonyításra, de egyelőre bizakodó

Fogy a Yamaha-versenyző ideje a bizonyításra, de egyelőre bizakodó

Franco Morbidelli Argentínában megszerzett negyedik helye után bizakodóan állt neki az austini versenyhétvégének. Texasban azonban nem sikerült megismételnie a bravúrt, de az olasz pilóta nem keseredett el.

Franco Morbidelli Argentínában két negyedik helyet szerzett, ami után felvetődhetett a kérdés, hogy ez egyszeri villanás volt, vagy elindult valami az olasz versenyzőnél pozitív irányba. Az Amerikai Nagydíj nem sikerült ennyire eredményesen számára, a sprintfutamon pont nélkül maradt, a 14. helyen zárva, míg a főversenyen a nyolcadik hely lett az övé. Ez a pozíció a tavalyi szerepléséhez viszonyítva nem rossz eredmény, azonban hogy a Yamaha megelégszik-e ezzel a teljesítménnyel, az rövidesen ki fog derülni.

A világbajnok óriási hibája után véget ért a Honda 539 napja tartó nyeretlensége

Rossi tanítványa nem volt elégedetlen a hétvégi pozíciójával. „Elégedettnek kell lennünk a nyolcadik hellyel, az információkkal, amiket gyűjtöttünk, és az elért előrelépéssel. Pénteken elszalasztottuk az esélyt egy igazán jó eredményre, mert nem sikerült egyenesen a Q2-be jutnom. Kicsit hátulról indultam, és keményen meg kellett dolgoznom azért, hogy előrébb verekedjem magam. A verseny és a teljesítményem is lényegesen jobb volt, mint az előző nap. De persze az sem segített, hogy ennyire hátulról indultam. Azonban az jó volt, hogy a kvalifikáción és a főfutamon is elfogadható teljesítményt tudtam nyújtani.” nyilatkozta a gyári Yamaha-versenyző.

Az olasz pilótának akadtak problémái a futamon. „Eleinte tudtam agresszívan motorozni, de sajnos az érzés a motoron nem volt tökéletes a verseny során. Aztán elöl egyre rosszabb lett, és óvatos lettem, amikor néhányan elestek. Szerettem volna a nyolcadik helyen végezni, ami jelen pillanatban elfogadható eredmény számunkra.”

Morbidelli a vasárnapi hőmérsékletre is panaszkodott, ami jóval a szombati alatt volt. Úgy gondolja, ez is közrejátszott abban, hogy sok volt a bukás a kategóriákban. „Hűvös volt a verseny napján, hideg szél is fújt, és a pálya tapadása sem volt a legjobb. Ezért is volt sok bukás a Moto2-ben és a Moto3-ban. A változékony időjárásnak köszönhetően nehéz volt megfelelő adatokat gyűjteni a hétvége során a következő edzésre, vagy futamra.”

Franco Morbidelli jelenleg 29 megszerzett pontjával a 10. helyen áll a tabellán, míg csapattársa, Fabio Quartararo 34 egységgel a 7. Az olasz pilótának igyekeznie kell, ha meg szeretné tartani ülését, hiszen a Yamaha rövidesen döntést fog hozni a 2024-es felállással kapcsolatban. Lin Jarvist arról kérdezték, hogy van-e határidő annak eldöntésére, hogy Morbidelli marad az alakulatnál vagy nem hosszabbítanak vele. A Yamaha-vezér egyértelmű választ adott: „Igen. A szezon első felének végén döntenünk kell, hogy tudjunk tervezni a jövő évre. Nincs kőbe vésett konkrét határidő.”

Jarvis azonban azt is elmondta, hogy az első számú esélyes az ülésre az olasz pilóta, amennyiben tudja azt a színvonalat hozni, amit a szezon első három fordulójában. Korábban Jorge Martín és Toprak Razgatlıoğlu neve is szóba került a 2024-es felállás kapcsán. Utóbbi versenyző számára a nyilatkozatok alapján egyre valószínűtlenebb forgatókönyv a MotoGP-rajtrács a 2024-es szezonban a Yamaha nyergében.

„Még túl korai lenne nevekről beszélni. A prioritás Franky. Ha ez nem így lesz, akkor majd körbenézünk, a megfelelő időben” – tette egyértelművé a szakember.

A japán márka 2024-ben valószínűleg még mindig csak két motorral lesz ott a rajtrácson, amit Jarvis is megerősített. „Ebben a pillanatban nehéznek tűnik, hogy szatellit csapatunk legyen 2024-re. Szembe kell néznünk a valósággal. Szeretnénk, hogy a lehető leghamarabb négy motorunk legyen újra a rajtrácson. De úgy gondolom, hogy ez különböző okok miatt nem valósul meg a következő szezonra. Annyi biztos, hogy a gyári csapat ott lesz. Franky-vel az év végéig van szerződésünk. Egyébként a MotoGP-paddockban nézelődnénk”zárta szavait Jarvis.