2024. március 29. 12:31
KezdőlapMotoGPA Honda tesztpilótája szerint szabályváltoztatás nélkül nem lesz érdemi fejlődés

A Honda tesztpilótája szerint szabályváltoztatás nélkül nem lesz érdemi fejlődés

A Honda tesztpilótája, Stefan Bradl szerint az átalakított hétvégi menetrend alapján a tesztelési szabályokon is változtatni kellene ahhoz, hogy a csapatok fejlődni tudjanak.

A 2023-as MotoGP szezonra megváltozott a hétvégi formátum, miután elindultak a sprintfutamok. Stefan Bradl szerint a sprintversenyek nagyobb intenzitása és a csapatok által privátban végezhető fejlesztési munka csökkentett mennyisége korlátozza a gyártók, például a Honda felzárkózási esélyeit.

Újabb változások jönnek a királykategóriában

A technika fejlődésével egyre inkább fontossá válik a versenyzők számára a rajtpozíció, hiszen nehezebbé vált az előzés az aerodinamikai elemek fejlődésével. A pilóták számára egyre inkább lényeges, hogy egyenes ágon a kvalifikáció Q2-es szakaszába kerüljenek, hiszen a Q1 több stresszt és több gumihasználatot is jelent. A tesztpilóták nagyrészt a versenytempón dolgoznak, viszont az is fontos lenne a csapatok számára, hogy az egykörös tempón is előrelépést érjenek el. Bradl szerint a jelenlegi tesztelési szabályok nem teszik lehetővé ennek a területnek a megfelelő fejlesztését.

A Honda, a többi gyártóhoz hasonlóan csak 120 szett Michelin gumiabroncsot használhat a privát tesztelés során, és úgy véli, ez nincs összhangban a MotoGP jelenlegi felépítésével.

„Az egész hétvége nem igazán szól arról, amit a tesztprogramban csinálunk. Friss gumikkal tesztelünk, de nem szánunk időt az egykörös tempóra. Most az egész hétvégén egy GP-n folyamatosan a gyors körökért kell hajtanod. Egy tesztprogramban sokkal többet mész használt gumikkal, és a motor viselkedése megváltozik, amikor friss gumikat teszel fel és elindulsz. Ez a abroncsmennyiség korlátozása miatt van, amelyet az egész szezonban használhatunk a csapatnál.”

Bradl szerint szabálymódosításra van szükség ahhoz, hogy tesztcsapata érdemi előrelépést érjen el. „Korlátozva vagyunk abban, hogy lekövessük a MotoGP-hétvégét. A tesztprogram a másik irányba halad, és nehéz a Hondáról beszélni, amikor hátul vagyunk. Szeretnénk felzárkózni, de a szabályok korlátoznak minket. A regulák megváltoztak, és úgy gondolom, hogy valamiben segíteniük kell. Mi, a tesztcsapatomban küszködünk, és hogyan lehet előrelépni? Jó kérdés, nem tudom.” – mondta el véleményét Bradl.