2024. április 25. 08:41
KezdőlapMotoGPKeményen kritizálta az életveszélyes bajnokságot a MotoGP rangidőse

Keményen kritizálta az életveszélyes bajnokságot a MotoGP rangidőse

Aleix Espargaró keményen kritizálta a Supersport 300-as kategóriát, mivel a  hétvégi asseni futam elején kis híján újabb tragédia történt, ami nem az első lenne ebben a géposztályban.

Assen volt a Superbike-világbajnokság első európai helyszíne, következésképpen a Supersport 300-as vb-é is. Az említett kategóriában az utóbbi időben számos haláleset történt. Az utóbbi két év első áldozata Dean Berta Viñales volt, miután a jerezi pályán elgázolták, majd nem sokkal később Victor Steeman veszítette életét egy portugáliai baleset következtében.

A Supersport 300-at évek óta úgy emlegetik, mint az a kategória, amelynek versenyei rendkívül veszélyesek, és ahol még maguk a versenyzők is nyíltan vallják ezt a meggyőződést. Az utóbbi hétvégén, rögtön az asseni futam elején, a harmadik körben kis híján tragédia történt, amikor Matteo Vannucci a földre került, és a pálya közepén maradt, ám csodával határos módon elkerülte, hogy elgázolják.

Olyan versenyzők, mint Aleix Espargaró azonnal kifakadtak a történtek láttán:

„Semmi nem változik, még mindig várunk egy újabb gyalázatra ebben az átkozott kategóriában.”

Efrén Vázquez is csatlakozott a kritizálók táborához:

„Egyenesen el kellene törölni ezt a kategóriát, és betenni az R7-eseket, azokat, amelyeknek 600 köbcentis kéthengeres motorjuk van.”

Mika Pérez, aki négy szezonon keresztül egy SSP300-assal motorozott, így jól ismeri a kategóriát, a szabályok megváltoztatását követeli:

„Remélem, hogy lesznek változások, mert így nagyon nehéz a tehetségesebb versenyzőknek bizonyítaniuk. Emellett az SSP600-ra való feljutás esélye is a nullával egyenlő.”

Ehhez a kritikához csatlakozott a DAZN kommentátora, Ricard Jové is, aki javaslatokat is tett a szabályok átírására: „Egy SSP300-as gép olyan súlyú, mint egy Moto2-es, de 20 lóerővel kisebb teljesítménye van, mint egy Moto3-asnak, ez mindent elmond.”