2024. április 25. 16:56
KezdőlapMotoGPRazgatlıoğlu menedzsere a Superbike-világbajnokság mellett tenné le a voksát

Razgatlıoğlu menedzsere a Superbike-világbajnokság mellett tenné le a voksát

Egy ideje folyamatos beszédtéma Toprak Razgatlıoğlu esetleges királykategóriás szereplése. Megszólalt az ügyben a török versenyző menedzsere, Kenan Sofuoğlu is.

A jerezi teszt utáni nyilatkozatok alapján Toprak Razgatlıoğlunak nem sikerült kellőképpen bizonyítania, továbbra is Franco Morbidelli 2024-es szerződéshosszabbítása a fő cél a Yamaha részéről. A török pilóta menedzsere, Kenan Sofuoğlu sincs arról meggyőződve, hogy Razgatlıoğlunak a MotoGP-be kellene igazolnia.

Hiába tesztelt a Yamahán a világbajnok, nem ő az első számú opció a MotoGP-ülésre

„Az első választásunk az, hogy a Yamahával folytatjuk. Elkezdünk beszélni Toprak jövőjéről a mi oldalunkról és a Yamaha részéről is. Az elsődleges cél az, hogy közösen kössünk szerződést, aztán el kell döntenünk, hogy merre tovább, MotoGP vagy WorldSBK. Ez már folyamatban van. Mindig azt mondom neki, hogy maradjon a WorldSBK-ban. Sok évvel ezelőtt magammal vittem Toprakot, és felépítettem őt erre a bajnokságra. Nem a MotoGP-re készítettem fel. Nagyon tehetséges, talán tehetségesebb, mint sok MotoGP-s versenyző, de a MotoGP egy másik világ. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy királykategóriás pilótává válj, ott kell fejlődnöd. A Red Bull Rookies Cupból, a Moto3-on és a Moto2-n át a MotoGP-ig.”

„Toprak itt nőtt fel. A WorldSBK az otthona” folytatta Sofuoğlu. „Azt mondtam Topraknak, hogy ‘mi a Superbike-világbajnokságra neveltünk téged, és a következő 10 évben nagy karriert futhatsz be itt’. Mindig azt tanácsolom, hogy maradjon, de tiszteletben tartom az álmát is. Talán épp a kettő között van, és nem tudja pontosan, mit tegyen. Beszélgetünk róla. Majd ő meghozza a döntését, de szerintem a WorldSBK-ban folytatjuk.”

Sofuoğlu is a Superbike-világbajnokság paddockjában nevelkedett, és a Supersportban érte el legnagyobb sikereit. 5 alkalommal nyerte el a világbajnoki címet a géposztályban. Voltak próbálkozások a részéről, hogy egy szinttel feljebb lépjen, és a Superbike-világbajnokságban szerepeljen, ahol el is töltött 1 teljes szezont, de összetettbeli 18. helye nem volt meggyőző eredmény. Ezután a MotoGP felé vette az irányt, a Moto2-géposztályban 1 szezonon keresztül szerepelt, ahol legjobb helyezése egy asseni második hely volt, az évet a tabella 17. helyén zárta. Ezután visszatért a Supersport-bajnokságba.

Razgatlıoğlu 2013-ban és 2014-ben indult a MotoGP előszobájának tekintett Red Bull Rookies Cupban, ahol a 10., illetve a 6. helyen végzett. Innen a FIM és európai Superstock-bajnokságba, majd a Superbike-világbajnokságba vezetett az útja. Hogy innen hova tovább? Valószínűleg hamarosan megszületik a döntés.