2024. április 25. 13:21
KezdőlapMotoGPA FIM vezetőjének kritikája: Marc Márquez helyében csöndben letöltötte volna a büntetést

A FIM vezetőjének kritikája: Marc Márquez helyében csöndben letöltötte volna a büntetést

A FIM versenyigazgatóságát számos kritika érte az elmúlt időszakban a MotoGP-ben történt incidensek kapcsán, például a büntetések szövegezése vagy a következetesség hiánya miatt. Jorge Viegast számos témával kapcsolatban faggatták az asseni Superbike-versenyhétvégén.

Jorge Viegas, a Nemzetközi Motorsport Szövetség elnöke kilátogatott Assenbe a Superbike-világbajnokság harmadik fordulójára. A portugál szakember, aki 2018 óta viseli a tisztséget, őszintén válaszolt az újságírók kérdéseire.

Viegas elmondta, hogy amikor 2016-ban a Nemzetközi Motorsport Szövetség tagja lett, nem volt túl pozitív véleménnyel a szervezetről. „Amikor csatlakoztam a FIM-hez, nem volt pozitív véleményem róla. Azt hittem, hogy egy csapat ember, akik körbejárják a világot, és nem csinálnak semmit. Próbáltam változtatni a dolgokon, amennyire csak tudtam, és elnökként elégedett vagyok azzal, amit véghezvittem. Most a FIM egy nyitott testület, amelyen belül bárkivel beszélhetsz, akivel akarsz, és nyitottak vagyunk a kritikára.”

Az elmúlt időszakban mind a MotoGP, mind a Superbike-világbajnokság mezőnye kritikával illette a versenyigazgatóságot, legfőképp következetlenségük miatt. Viegas tisztában van azzal, hogy ők is csak emberek, akik olykor hibázhatnak. „A testület tagjai sem tökéletesek. Olyan ez, mint a fociban: néha meg akarod ölni a bírót, máskor megtapsolod. Annyit mondhatok, hogy a hozzáértésük alapján választották ki őket, és soha nem szeretnék beleszólni a munkájukba, kivéve, ha a szezon végén értékelést készítek” – mondta el véleményét az elnök.

A portimãói tesztek és a Portugáliában megrendezésre került szezonnyitó után is számos kritikát kapott a testület. Több pilóta hangot adott annak, hogy véleményük nem számít, hiába beszélnek a problémákról, gondjaik süket fülekre találnak, és semmi nem változik.

Botrány érik a MotoGP-ben, a versenyzők panaszai ellenére sem történik semmi

„A pilóták mindig jelen vannak a Biztonsági Bizottság ülésein, és mi mindig igyekszünk követni az utasításaikat. A sprintfutamok kapcsán például sok minden elhangzott, olyan versenyzőktől, mint Quartararo: beszéltem vele, és panaszkodott, de megígértem neki, hogy ha nem jön be, akkor minden gond nélkül változtatunk”reagált a versenyzők kritikáira.

Az utóbbi időszak legnagyobb visszhangját minden bizonnyal a Marc Márquez büntetése körül kialakult helyzet okozta. Az esettel kapcsolatban természetesen a FIM vezetőjének is van véleménye. „A helyzet egyértelmű: Marc tette, amit tett, és elfogadta a büntetést. A Stewardok Testülete nem egyértelműen fogalmazta meg a szankciót, ezért kértem, hogy tegyék egyértelműbbé, és a Honda csapata ezután fellebbezett. Személyesen beszéltem Puiggal. A fellebbezés sikeres volt, így a labda átkerült a MotoGP Fellebbviteli Bíróságára, akik úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a büntetést, hogy legyen idő dönteni és elkerülni a problémákat. A döntés hamarosan megszületik. Személy szerint Marc helyében én már letöltöttem volna a büntetést, fellebbezés nélkül, hiszen most úgy tűnik, hogy nem akarja teljesíteni, ami nem jó.”