2024. március 28. 23:07
KezdőlapMotoGPA pénteken élen záró versenyző elmondta, mi jelenthet előnyt számára Jerezben

A pénteken élen záró versenyző elmondta, mi jelenthet előnyt számára Jerezben

Aleix Espargaró számára jól indult a jerezi versenyhétvége. A pénteki szabadedzések kombinált időeredményei alapján az első helyen zárt, megelőzve csapattársát, Maverick Viñalest.

Aleix Espargaró erősen indított a MotoGP negyedik fordulójának nyitónapján. A péntek délutáni edzés kifejezetten forró időben zajlott, 33 fokos levegő és 51 fokos aszfalthőmérséklet mellett. „A tapadás jó, amikor ilyen meleg van. A motor egy kicsit jobban pörög, mint korábban és nagyon jól működik ezen a pályán és én szeretem, amikor meleg van és kicsit csúszós a pálya. A vezetési stílusom lehetővé teszi, hogy egy kicsit korábban adjak gázt, mint mások.” – mondta el Espargaró. „Tavaly gyorsak voltunk Jerezben, és egyébként is úgy érzem, hogy az idei szezonban erősebbek vagyunk, mint tavaly. Szóval jó lenne, ha ezt ezen a hétvégén meg tudnánk mutatni. A motor jobb az aerodinamika és a kanyarodás terén, de a fékezésben is. Ennek ellenére, tovább kell dolgoznunk rajta, már van néhány ötletünk a motor fejlesztésére” – árulta el a spanyol pilóta.

Az Aprilia tökéletesen teljesített, míg a top10-en kívül több meglepetésnévvel találkozhatunk

A versenyzők dolgát a forróság mellett a szél is nehezítette pénteken. „A szél miatt délután nehéz volt az 1:38-as tartományában maradni. Biztos voltam benne, hogy nem fogok tudni javítani, és úgy gondoltam, hogy a Q1-ből indulok majd. Amikor felraktuk a lágy gumit, igazán őrült köridőket lehetett elérni, pedig a körülmények nagyon nehezek voltak.”

Aleix Espargaró örül a pénteki eredményeknek, de nyugalomra int az esélylatolgatásokat illetően. „Még csak péntek van. Persze, szombaton már a sprint következik, és nagyon jó a gyors körös tempónk, még a közepes gumival is. Húsz kör után 1:38.0-t tudtam menni. Még a lágy gumival is alig voltam gyorsabb. Gyorsak vagyunk, de nagyon sok versenyképes pilóta van, akik elöl lesznek. Nem lesz könnyű dolgunk.”vallotta be az Aprilia versenyzője.

„Az én vezetési stílusom sok mindenben eltér a többiekétől. A jobbos kanyarokban gyorsabb vagyok. Tehát ha egy pályán több jobbkanyar van, mint balos, akkor általában erősebb vagyok. Amerikában több a balkanyar, és sokkal lassabb voltam. Jerezben tényleg nem rossz, a stílusom jól illik a motorhoz és a pályához. Így nem kell nagyon mélyre döntenem a motort.” – zárta szavait Espargaró.