back to top
2024. május 02. 08:49
KezdőlapMotoGPMégsem olyan jó a Ducati, mint ahogy a szezon kezdetén tűnt?

Mégsem olyan jó a Ducati, mint ahogy a szezon kezdetén tűnt?

A MotoGP elérkezett a 2023-as szezon negyedik fordulójához. A jerezi szabadedzések pénteken bőven tartogattak meglepetéseket. A legnagyobb Francesco Bagnaia gyengélkedése volt, aki csupán a 13. helyen zárta a napot, így a kvalifikáció első szakaszában kell harcba szállnia szombaton.

Francesco Bagnaia nehéz nyitónapon van túl Jerezben. A két szabadedzés kombinált eredménylistáján a szerény 13. helyen végzett, ami semmi esetre sem az, amire a regnáló bajnok számított. 2022-ben a spanyol aszfaltcsíkról győztesen térhetett haza. Eddigi teljesítménye alapján ez távolinak tűnhet most. Vajon a világbajnokot is meglepte pénteki gyenge helyezése? „Hogy őszinte legyek, igen” – mondta el Bagnaia. „Tavaly hihetetlenül jó érzésem volt ezen a pályán. Ma viszont nem tudtam egyenletes teljesítményt nyújtani, különösen délután. Egy kicsit küszködöm a motor elejével. Dolgozunk rajta, már van is egy ötletünk, ami megoldás lehet, de majd meglátjuk.”

Az Aprilia tökéletesen teljesített, míg a top10-en kívül több meglepetésnévvel találkozhatunk

Szombaton az lesz a céljuk, hogy javítsanak a pénteki kisikláson. „Fontos lesz, hogy szombat délelőtt javítsunk az érzésen. Az első két szektor rendben van. A 3. és 4. szektorban viszont több problémám van, sok időt veszítek itt. Tavaly nagyon versenyképes voltam a 3. szektorban, a kanyarbemenet rendben volt. Ma nagyon nehéz volt a kanyarok bejáratánál. Sokat veszítettem és mindenhol szélesre mentem. Nagy volt a különbség a tavalyi évhez képest. Az egyensúly is más az új motorral, mint tavaly, talán ez is közrejátszott. Változtatnunk kell a beállításokon. Nagyon hosszú aszfaltcsíkokról érkeztünk, itt Jerezben egy kicsit más a helyzet. Meg kell találnunk a megoldást.” – elemezte le a pénteki tapasztalatokat a Ducati-pilóta.

Bagnaia a sok probléma mellett azért jó tapasztalatot is szerzett a nyitányon, a tapadással nincs gondja a Ducatinak. „A tapadás az egyetlen dolog, ami jelenleg rendben van.”

A regnáló bajnok csalódott a teljesítménye miatt, azonban nincs nagyon elkeseredve, hiszen történt már vele olyan korábban, hogy pénteken gyengébb volt a helyezése, de vasárnapra sikerült javulniuk. „Mindenesetre egy kicsit többet vártam magamtól és a motoromtól. A legrosszabb, hogy lemaradtunk a top10-ről és így arról, hogy egyenes ágon a Q2-be jussak. Fontos lesz, hogy senki ne jöjjön mögöttünk, mert sok versenyző versenyképes. Az a terv, hogy már az első etapban erős időt érjek el, hogy utána két gumi maradjon a Q2-re. Ezen a pályán nagyon fontos az élről indulni, különösen a sprinten. De úgy néz ki, hogy a lágy gumit nem fogjuk használni a sprintfutamon. Fontosabb, hogy a rajtrács elején legyünk, mint hogy maradjon egy lágy gumi a sprintre. Nem aggódom annyira, mert meg vagyok győződve arról, hogy a csapatom hihetetlen munkát fog végezni, hogy segítsen nekem. Én pedig a maximumot fogom nyújtani, hogy fejlődjek és alkalmazkodjak a motorhoz”mondta előre tekintve.

A 2023-as versenyhétvége új felépítése miatt azonban nincs sok idő arra, hogy megtalálják a problémát és a beállításokat e szerint alakítsák át. „Nincs sok időnk. Kicsit át kell alakítanunk a motort, hogy jobb érzésem legyen, aztán alkalmazkodnom kell. A motor elejének érzése nagyon fontos a vezetési stílusomhoz, erre kell megoldást találnunk” – zárta szavait Bagnaia.

Hogy ez sikerül-e nekik, az a 10:50-kor kezdődő kvalifikáción ki fog derülni.

Tovább száguld a MotoGP mezőnye – íme a hétvégi menetrend