2024. március 29. 09:36
KezdőlapMoto2Lowes és Öncü domináns teljesítménye ellen nem volt ellenszer az időmérő edzéseken

Lowes és Öncü domináns teljesítménye ellen nem volt ellenszer az időmérő edzéseken

Hatalmas küzdelem volt a pole pozícióért a Moto2 és Moto3 kategóriákban Jerezben. A legkisebb géposztályban Deniz Öncü indulhat az első rajtkockából, míg a középső kategóriában Sam Lowes leiskolázta a mezőnyt az időmérő edzésen.

Moto3

A kvalifikáció első szakaszát Romano Fenati húzta be. Az olasz versenyzőn kívül Moreira, Bertelle és az Amerikában kiemelkedő teljesítményt nyújtó Ortolá mehetett tovább az időmérés második szakaszába.

Fenati lendülete a Q2-ben is kitartott. Az olasz versenyző hosszú percekig vezette az időmérő edzést Ortolá és Holgado előtt.

A gyakorlás utolsó harmadában azonban érkeztek a gyors körök több versenyzőtől is. 4 perccel a leintés előtt Öncü állt az élre, majd következő körén tovább faragta idejét, amit senki nem tudott megverni.

Öncü a 2022-es san marinói futam óta először indulhat a pole pozícióból. A második helyre végül Ortolá ért oda, megelőzve az utolsó körén bukást szenvedő Muñozt. A bukás után a spanyol versenyzőt az orvosi központba, majd kórházba szállították kivizsgálásra.

Fenati indulhat a második rajtsor elejéről, Jaume Masia és Ryusei Yamanaka mellől.  A világbajnokságot vezető Daniel Holgado lett a hetedik, megelőzve Ayumu Sasakit és Xavier Artigast. A top 10-et az újonc Jose Antonio Rueda zárta. A pontversenyben második helyen álló Diogo Moreira számára nem jött jól ki a lépés az időmérő edzésen. A Q1-ből érkezve a 14. pozíciót szerezte meg.

A Moto3 kvalifikáció végeredménye:

Moto2

Ai Ogura uralta a kvalifikáció első szakaszát. A japán versenyző mellett Joe Roberts, Zonta Van Den Goorbergh és Manuel González mehetett tovább a Q2-be, hogy tovább folytathassák a küzdelmet a pole pozícióért.

Az időmérő edzés második szakaszának elején Jake Dixon állt az élre Alonso López és Sam Lowes előtt. A Q1-ből érkező Ogura azonban egy hellyel hátrébb sorolta Lowes-t. A versenyzők a boxba mentek egy gyors kerékcserére, hogy újult erővel vághassanak neki az utolsó nagy rohamnak a rajtelsőségét.

Négy perccel a leintés előtt Pedro Acosta gyújtotta be a rakétákat, 2 ezreddel előzte meg az addig vezető Dixont. Elsősége azonban nem tartott sokáig, hiszen érkezett Sam Lowes, aki fél másodperccel ért el jobb időt, mint riválisai.

A brit pilótát senki nem tudta megfogni a jerezi időmérő edzésen, így ő indulhat az élről a vasárnapi futamon. Mellőle Acosta és Dixon vághatnak neki a versenytávnak az első rajtsorból. A második sorba Alonso López, Ai Ogura és Barry Baltus értek oda, míg mögöttük Vietti, Roberts és az utolsó körön bukó Albert Arenas várhatja a piros lámpák kialvását. A top10-et a vb-pontversenyt vezető Tony Arbolino zárta.

A Moto2 kvalifikáció végeredménye: