2024. április 24. 19:04
KezdőlapMotoGPPénteken még a top10-ért küzdött, a futamon már nem talált legyőzőre a...

Pénteken még a top10-ért küzdött, a futamon már nem talált legyőzőre a MotoGP-bajnok

Elképesztő izgalmakat, piros zászlót, büntetéseket, bukásokat és hihetetlen küzdelmet hozott a MotoGP mezőnyének jerezi futama. A verseny végén Francesco Bagnaia ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán.

A szombati sprintfutamhoz hasonlóan, a KTM-pilóták nagyszerűen kapták el a rajtot. Jack Miller állt az élre, mögé csapattársa, Brad Binder zárkózott fel. Fabio Quartraro számára katasztrofálisan folytatódott a jerezi versenyhétvége, a francia pilóta rögtön az első körben bukott Miguel Oliveirával együtt, amit piros zászlós megszakítás követett. Bezzecchi is résztvevője volt az esetnek, de ő talpon tudott maradni. A portugál pilótát az orvosi központba szállították további vizsgálatokra, ahol ellátták kiugrott vállát. Quartararo sem volt jó bőrben az eset után, de ő ott tudott lenni a rajtrácson az újraindításkor. 2021 világbajnoka hibája után hosszú körös büntetést kapott, ahogy csapattársa, Morbidelli is, akit szombati bukása miatt róttak meg. 

Binder és Miller a második rajtnál is remekül startoltak, rögtön az élre állt a KTM-duó, a dél-afrikai pilóta vezetésével. Mögéjük Jorge Martín zárkózott fel, egészen Francesco Bagnaia érkezéséig, aki egy bátor manőverrel megelőzte márkatársát. A harmadik körben a KTM házicsatájában Miller vette át a vezetést.

Rins nem tudta megismételni austini elképesztő teljesítményét, a futam korai szakaszában bukott, ami után vissza tudott ugyan állni a pályára, de végül kigurult a boxba. A gyári Honda versenyzője, Joan Mir is hasonlóképp fejezte be a futamot. A reményt adó amerikai versenyhétvége után a jerezi forduló borzasztóan sikerült a japán márkának.

A KTM pilóták között továbbra is zajlott a csata az első helyért, az 5. körben Binder vette vissza a vezető pozíciót. Eközben az ausztrál versenyzőre megérkezett Bagnaia, a regnáló bajnok el is ment riválisa mellett. Az előzés közben össze is ért a két versenyző. Millert ezután Martín is megelőzte, azonban az ausztrál pilóta egy agresszív manőverrel visszavette a harmadik helyet. A pengeváltásoknak köszönhetően az élen a Binder – Bagnaia páros némi előnyt tudott kimotorozni. Később azonban érkezett az információ a versenybíróktól, miszerint Bagnaiának vissza kell adnia a pozíciót a Millerrel szembeni szabálytalan előzés miatt.

Quartararo ugyan letöltötte a hosszú körös büntetését, de nem megfelelően, ezért újabb megrovást kapott.

A Bagnaia Miller helycsere után az olasz versenyző ismét felért volt csapattársára, újra támadásba lendült a második pozícióért, miközben a negyedik helyért Jorge Martín üldözte Aleix Espargarót. A futam feléhez közeledve az Aprilia-pilóta hibázott, így riválisa el tudott menni mellette. Espargaró később a 6-os kanyarban is hibát követett el, amelynek következtében Johann Zarco is elé került.

10 körrel a leintés előtt Francesco Bagnaia szánta el magát az előzésre, amivel ismét feljött a második helyre. Miller ezután nem tudta tartani a tempót olasz vetélytársával, rögtön hátrafele kellett tekintgetnie, ahol érkezett Jorge Martín. Eközben a másik Pramac-pilóta, Johann Zarco az 5-ös kanyarban dobta el versenygépét, majd a Pedrosa-kanyar újabb áldozata Marco Bezzecchi lett néhány pillanattal később.

5 körrel a leintés előtt Bagnaia vette üldözőbe a futamot vezető Brad Bindert. 2 körrel később már a Ducati-versenyző motorozott az élen, miközben Miller le tudta szakítani magáról Martínt. A regnáló bajnok nem tudott elhúzni a KTM-pilótától, Binder elképesztően rövid féktávokat vett, nagyon akarta a győzelmet. Az utolsó kör kezdetén minimális volt a különbség a 2 versenyző között.

Binder minden igyekezete ellenére végül Francesco Bagnaiának sikerült behúznia a győzelmet, amivel átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben is. Brad Binder kiemelkedő teljesítménye most második helyet ért, míg csapattársa a harmadik pozícióban szelte át a célvonalat.

A MotoGP futam végeredménye:

1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team DUCATI
2 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM 0.221
3 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM 1.119
4 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing DUCATI 1.942
5 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing APRILIA 4.760
6 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team DUCATI 6.329
7 Dani PEDROSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 6.371
8 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP DUCATI 14.952
9 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU HONDA 15.692
10 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha  YAMAHA 15.846
11 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha  YAMAHA 17.209
12 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP DUCATI 17.911
13 Augusto FERNANDEZ GASGAS Tech3 KTM 19.010
14 Stefan BRADL HRC Team HONDA 27.294
15 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF  APRILIA 36.371
16 Iker LECUONA Repsol Honda Team HONDA 36.753
17 Jonas FOLGER GASGAS Tech3 KTM 47.146
Nem ért célba:
Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 1 kör
Johann ZARCO Prima Pramac Racing DUCATI 8 kör
Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team DUCATI 8 kör
Alex RINS LCR Honda CASTROL HONDA 22 kör
Joan MIR Repsol Honda Team HONDA 23 kör
Nem fejezte be az első kört:
Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF  APRILIA