2024. március 28. 10:10
KezdőlapMotoGPA büntetéssel sújtott versenyző egy valakinek nagyon hálás jerezi bukása után

A büntetéssel sújtott versenyző egy valakinek nagyon hálás jerezi bukása után

A MotoGP jerezi sprintfutama egy több versenyzőt érintő bukással kezdődött. Az eset érintettjei másképp látják a dolgokat, miközben a versenyfelügyelők döntést hoztak az ügyben.

A sprintverseny első körének második kanyarjában több versenyző bukott, melynek piros zászló lett a következménye. Franco Morbidelli indította a lavinát, nekiütközött Álex Márqueznek, akinek motorja letarolta a vb-éllovast, Marco Bezzecchit is. Az eset érintettjei másképp értékelték az esetet.

Álex Márquez egyértelművé tette, hogy Morbidelli nagyot hibázott. „Nem számítottam erre, mivel a belső íven voltam, nem volt hely, és amikor hallottam egy motort, csodálkoztam, azt mondtam magamnak ’ez honnan jön?’ Ezután éreztem az ütközést. Szerencsénk volt, hogy senki sem jött belénk. Nálam ez túlment a határon, nem volt ott hely. De ez olyan mint a lottó [utalt a versenyigazgatókra].”

A piros zászló után újraindított sprintfutamon a KTM csapata örülhetett a legjobban

Álex Márquez nyilatkozatából kiderült, hogy véleménye szerint az eset büntetést kívánt. Morbidelli azonban más állásponton volt. „Nem próbáltam előzni, csak próbáltam bekanyarodni. Ez egy egyértelmű sprintversenyes bukás. Sok előzési manőver volt az első szakaszon. Fabio megelőzte őt és egy kicsit szélesre ment. Igen, láttam egy rést és próbáltam szűken fordulni. Nem akartam megelőzni őt. Azt mondtam magamnak ‘Oké, ide beteszem a motoromat’, majd ő megérkezett és bevágott az ívembe. Nem látott engem vagy nem hagyott helyet, nem tudom, de az eredmény az lett, hogy levágta az ívet, összeértünk, és én buktam. Ez egy sprintverseny. Minden megszerzett pozíció sokat számít. Ha megszerzel egy pozíciót, akkor  nagy valószínűséggel az lesz a helyezésed az egész versenyen, mert mostanság nehéz előzni. Ez az eredmény. A versenyzők sokat kockáztatnak.” – mondta el Morbidelli. Az eset után nagyon hálás Takaaki Nakagaminak, aki kivételes reflexszel kerülte őt el, amikor a pálya közepén maradt. „Nagyon örülök, hogy nem történt nagyobb baj, amikor a pálya közepén voltam. Különösen Takának kell köszönetet mondanom, aki kivételes reflexszel tért ki. Megérdemel egy szép ajándékot, ezen most gondolkodni fogok. Mindent megtett, hogy elkerüljön, még így is megérintett, de sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.”mondta hálásan Morbidelli.

Később a FIM versenyigazgatósága Franco Morbidellit hosszú körös büntetéssel sújtotta felelőtlen motorozásért, majd a Yamaha fellebbezett, azonban ez elutasításra került.