2024. április 26. 15:26
KezdőlapHírekÍgy maradt fenn a motorozásban is a 29 éve elhunyt Ayrton Senna...

Így maradt fenn a motorozásban is a 29 éve elhunyt Ayrton Senna legendája

29 évvel ezelőtt vesztette életét Ayrton Senna, aki bár az autóversenyzésben lett legenda, a motorozásban is fennmaradt a neve. A Ducati és az MV Agusta ugyanis egyaránt gyártott olyan motorokat, amelyek az ő nevét viselik.

1994. május 1-je nemhogy a technikai sportok, hanem az egyetemes sport egyik legsötétebb napja. Ekkor hunyt el Brazília hőse, a három Forma-1-es világbajnoki címet szerző Ayrton Senna, minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója. Bár a néhai brazil versenyző az autóversenyzésben vált legendává, a motorozás világában is megtalálható a neve.

„Nem tehettünk semmit” – ezt élte át a Senna életéért küzdő olasz orvos 29 éve Imolában

Bár Senna Brazília hőse volt, ereiben némi olasz vér is csörgedezett. Könnyen lehet, hogy ha nincs az a bizonyos imolai hétvége, akkor a Ferrarinál is versenyzett volna, ez azonban már soha nem fog kiderülni. Bár a saját sportágában nem került közelebbi kapcsolatba a történelmi, tradicionálisan vörös színű olasz márkával, a kétkerekűek között megtette.

Egy olasz újságíró, Raffaele Fumo egy cikkében arról számolt be, hogy tisztán emlékszik arra, amikor Senna a monacói futam után egy piros Ducatin, szmokingban érkezett meg a buliba. Később pedig az élet összehozta őt az akkoriban a bolognai márkát irányító Claudio Castiglionival, akit lenyűgözött a brazil versenyzőnek a szegények megsegítése iránti elkötelezettsége.

Ducati 916 Senna
Ducati 916 Senna (Fotó: Flickr)

A két fél új projektbe kezdett, amelynek keretében új motor született. A sötétszürke-piros színű gép a 916-os modellen alapult, és a 916 Senna nevet viselte. Az első darab pár hónappal Senna halála előtt készült el, de a bemutatóra csak a tragédia után került sor. Az eseményen nővére, Viviane Senna vett részt. Először összesen 300 darabot gyártottak, de ez rekordidő alatt elkelt, ezért 1998-ban, majd 2001-ben megszületett a modell második, illetve harmadik kiadása. A bevételek egy részét a néhai brazil versenyző nevét viselő alapítvány kapta.

Ducati 1199 Panigale S Senna
Ducati 1199 Panigale S Senna (Fotó: Ducati)

2014-ben, Senna halálának huszadik évfordulója alkalmából az 1199 Panigale S-ből gyártottak 161 különleges darabot, amely az ő nevét viseli. A szám nem véletlen, hiszen a háromszoros világbajnok pontosan ennyi futamon vett részt a Forma-1-ben. Ám aki azt gondolja, hogy a Ducati volt az egyetlen motorgyártó, amely ily módon tisztelgett előtte, az téved.

MV Agusta F4 Senna
Fotó: Wikimedia Commons

Az MV Agusta ugyanis hasonló módon járt el az F4-es modellel, és a 300 legyártott darabot F4 Sennának keresztelte el. A különleges fényezésű motort a Senna-motívum díszíti. A gép 998 köbcentiméteres, soros négyhengeres motorral, valamint hatsebességes váltóval rendelkezik, és 183 lóerőre képes. A névadó ezt már nem érhette meg, a motor az alapítvány támogatásával készült el.