back to top
2024. május 08. 19:23
KezdőlapMotoGPQuartararo nem ért egyet a büntetéssel, ellenfele azt is neccesnek tartja, hogy...

Quartararo nem ért egyet a büntetéssel, ellenfele azt is neccesnek tartja, hogy új esélyt kapott

Fabio Quartararo úgy véli, nem tudott volna mit tenni a Spanyol Nagydíj első körében történt ütközés elkerülésének érdekében, így nem ért egyet a büntetéssel. Jack Miller azonban azt is határesetnek tartja, hogy a Yamaha versenyzője ott lehetett az újraindításnál.

Ijesztő balesettel indult a Spanyol Nagydíj a MotoGP-ben. Az első körben Fabio Quartararo beszorult Marco Bezzecchi és Miguel Oliveira közé, az ütközés következtében pedig felborult, és a portugál pilótát is vitte magával. 2021 világbajnoka egy ideig lent maradt, aztán viszont ott lehetett az újraindításnál, ellentétben ellenfelével, akit az orvosi központba szállítottak, hogy helyrehozzák a vállát.

Horrorisztikus bukással indult a jerezi főfutam

Quartararo azonban hiába próbálkozott, így sem volt esélye a jó eredményre, a sportfelügyelők ugyanis úgy döntöttek, hogy hosszú körös büntetéssel sújtják őt. A francia motoros elárulta, szerinte vétlen volt a balesetben, és mindent megpróbált annak érdekében, hogy a motoron maradjanak. Azt is elmondta, hogy milyen állapotban van.

Apró [zúzódásokat] szenvedtem, de semmi sem tört el, szóval szerencsés vagyok. Bezzecchi volt elöl, én középennyilatkozta a leintés után. – Nem úszhattam meg ezt a balesetet, mert csak próbáltam fékezni és megállni, de nekimentem, nem tudom, hogy először kinek. Aztán viszont Miguel motorja elvitte a kuplungomat, én pedig eltaláltam Bezzecchi motorját. Nem próbáltam előzni, csak igyekeztem két keréken maradni, és túlélni a kanyart.”

Ennélfogva az sem meglepő, hogy Quartararo nem ért egyet a szankcióval, mivel szerinte semmi rosszat nem tett. Azt is hozzátette, hogy a Yamaha vezetői próbáltak közbenjárni az érdekében, de nem kaptak kielégítő választ a sportfelügyelőktől. „Igen, meglepődtem – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Semmilyen okot nem látunk, hogy miért kaptam büntetést, mert csak a legjobbamat próbáltam nyújtani. Maio [Massimo Meregalli csapatfőnök] és Lin [Jarvis ügyvezető igazgató] elmentek a versenyigazgatósághoz, hogy magyarázatot kapjanak. [Nem volt] egyértelmű magyarázat. A magunk részéről semmi furcsát nem látunk abban [amit tettem], és szerintem ez határozottan nem ért büntetést. Ez azonban már a múlt, és én kétszer is letöltöttem.”

Ahogyan utolsó mondatával utalt rá, Quartararo kálváriája itt még nem ért véget, hiszen a hosszú kör letöltése során, pontosabban amikor visszatért a pálya normál nyomvonalára, akkor a külső íven átment a fehér vonalon. Bár ezzel legfeljebb a kigyorsítás révén tett szert minimális előnyre, a szabályok szerint ilyenkor újra le kell töltenie a büntetést.

Nem is láttam, hogy átmentem a vonalon – fogalmazott. – Csak azt néztem, hogy jön-e egy motor, és meg kellett ismételnem [a büntetés letöltését].” Vasárnap kiderült, hogy a büntetések kapcsán a versenyzők Le Mans-ban leülnek a sportfelügyelőkkel, hogy megvitassák utóbbiak következetlenségét. „Szívesen elmondanám, amit gondolok – jelentette ki Quartararo. – Csak lesz egy megbeszélésünk, és meglátjuk, hogyan lehet ilyen döntést hozni.”

MotoGP, Fabio Quartararo, Yamaha, Spanyol Nagydíj 2023, futam
Miller kifogásolta, hogy Quartararo ott lehetett az újraindításnál (Fotó: Monster Energy Yamaha)

A dobogón végző Jack Millert szintén megkérdezték a büntetés letöltésének megismétléséről, illetve az első körös incidensről. A Red Bull KTM motorosa szerint az előbbi témában nincs sok kérdés, utóbbiban viszont nagyon is van. Az ausztrál pilóta azt nehezményezte, hogy Quartararo felállhatott a z újraindításhoz, miközben Oliveira megsérült.

Ez az előírásutalt a fehér vonal átlépésére. – A szabály az szabály, ő pedig egyértelműen nem tartotta be, úgyhogy száz százalékban egyetértek ezzel. Ott a vonal, ez a legegyértelműbb mind közül. Az, hogy az ember elütött valakit – szegény Miguel kórházban van, vagy ilyesmi –, és ott lehet a verseny újraindításánál, határeset. Erről is beszélni fogok [az illetékesekkel].”