2024. április 19. 05:37
KezdőlapMotoGPLorenzo azt állítja, utat tudott volna mutatni a Yamahának a fejlődés irányába

Lorenzo azt állítja, utat tudott volna mutatni a Yamahának a fejlődés irányába

A MotoGP háromszoros világbajnoka, Jorge Lorenzo a csalódást keltő jerezi futam után elemezte egykori munkaadója, a Yamaha nehéz helyzetét.

A Yamaha versenyzői láthatóan küszködnek a jelenlegi M1-essel a MotoGP mezőnyében, Fabio Quartararo és Franco Morbidelli a 10., illetve a 11. helyen fejezte be a vasárnapi futamot. A szombati sprintversenyen pedig mindketten pont nélkül maradtak.

A problémák a kvalifikáción még nyilvánvalóbbak: Quartararo például MotoGP-karrierje során mindig az első két helyezett között volt a rajtrácson a jerezi pályán, egészen a múlt hétvégéig, amikor a 2021-es világbajnok a Q1-be kényszerült, és csak a 16. lett.

„Négy évvel ezelőtt, mikor újonc voltam, 1:36-os időt mentem Jerezben. Most úgy érzem, hogy sokkal jobb versenyző vagyok, de 1:37.0-ára voltam csak képes úgy, hogy a határon motorozom” ─ jegyezte meg Quartararo vasárnap.

Ledőlt a fal ─ a hétvége legmeglepőbb fotóját posztolta Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo a DAZN tévés szakértőjeként vendégeskedett a jerezi paddockban, és kommentálta egykori munkaadója nyilvánvalóan nehéz helyzetét. A mallorcai nemcsak három MotoGP-címet nyert az M1-en, hanem egy rövid ideig a Yamaha tesztpilótája is volt 2020-ban.

„A Yamahának sosem volt a legerősebb motorja. A koncepció nem az ideális a maximális teljesítmény eléréséhez. Másrészt viszont a kanyarstabilitás egyértelműen javult. A motor sokkal agilisabb és könnyebben mozog a kanyarokban, ez megkönnyíti a versenyzők dolgát. Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt pár évben egy kicsit veszített az erejéből ez a motor.”

„Nem azt mondom, hogy az M1 szörnyű. Meggyőződésem, hogy még mindig versenyképes, de egyszerűen már nem elég jó ahhoz, hogy a bajnoki címért harcoljon, különösen azért, mert ott van  Pecco Bagnaia, és még hét másik versenyző a Ducatin. Ezenkívül a KTM és az Aprilia is erősek.”

„Úgy tűnik, hogy a Yamaha egy kicsit elvesztette a fonalat. Soha nem lehet tudni, de úgy gondolom, hogy nagyon jól ismertem a motort, és segíthettem volna nekik megtalálni az utat a motor fejlesztéséhez. Remélhetőleg a jövőben újra megtalálják a jó irányt, ugyanez vonatkozik a Hondára is.”