2024. április 20. 07:51
KezdőlapSuperbikeDrámai Ducati-ütközést, világbajnokok csatáját és sima győzelmet hozott az első barcelonai forduló

Drámai Ducati-ütközést, világbajnokok csatáját és sima győzelmet hozott az első barcelonai forduló

Álvaro Bautista nagyon simán nyerte a Superbike-világbajnokság első barcelonai futamát. Toprak Razgatlıoğlu az utolsó körben előzte meg Jonathan Rea-t, míg Axel Bassani kiütötte Michael Ruben Rinaldit.

Szombaton délután rendezték a Superbike-világbajnokság barcelonai fordulójának első futamát. A pole pozícióból Álvaro Bautista indulhatott, miután a délelőtti Superpole-on rekordot jelentő 1:40.264 másodperces kört motorozott, amivel 473 ezreddel előzte meg a meglepetésre második Dominique Aegertert. A harmadik helyre Jonathan Rea, a negyedikre Michael Ruben Rinaldi kvalifikált, míg Toprak Razgatlıoğlu csupán a nyolcadik pozíciót szerezte meg. A Superpole hajrájában az egyébként hatodik helyről induló Alex Lowes látványos balesetet szenvedett, ám szerencsére csak a motorja repült nagyot, így ő megúszta a bukást.

A rajtnál Rea jött el a legjobban, ám a két Ducati elképesztő tempót produkált az egyenes végén, így Bautista megtartotta a vezetést, Rinaldi pedig feljött a második helyre. Andrea Locatelli remekül rajtolt, így a tizenegyedikről helyről feljött a negyedik helyre, míg Razgatlıoğlu az ötödik pozícióig ugrott fel. A török versenyző a következő kör elején csapattársát is megelőzte.

A második körben Oliver König bukott, és egy kicsit húzta a lábát. A pályamunkások el tudták takarítani a motort, így a versenyzés folytatódhatott. Locatellit aztán Axel Bassani is megelőzte, majd nem sokkal később mégis félbe kellett szakítani a futamot, miután Eric Granado elesett a 11-es kanyarban. A brazil pilótát egy ideig nem mutatták, ami rossz jel, de aztán ugyan hordágyon kellett elvinni, integetett, ami azért valamelyest megnyugtató.

Az újraindításnál Bautista, Rinaldi, Rea, Razgatlıoğlu, Bassani, Locatelli és Aegerter volt az első hét sorrendje, így várták a maradék 17 kört. Rea ismét jól jött el, de Rinaldi visszaelőzte őt az egyenes végén, ráadásul Bassani is elment mellette, így három Ducati állt az élen. Locatelli ideiglenesen feljött a negyedik pozícióba, de Rea visszaelőzte. Hátrébb Scott Redding és Lorenzo Baldassarri ütköztek.

A következő körben Bassani megelőzte Rinaldit, aki agresszívan visszatámadott, majd összeértek, ami nyilvánvalóan nem tetszett a Motocorsa versenyzőjének. Nem sokkal később viszont Bassani volt túlságosan agresszív, és kiütötte honfitársát a versenyből, aki gúnyosan megtapsolta őt. Az esetet szinte rögtön el is kezdték vizsgálni, és hamarosan Bassanit hosszú körös büntetést kapott.

Bassani hamarosan letöltötte a szankciót, aminek következtében Rea-vel, Razgatlıoğluval és Locatellivel szemben is pozíciót bukott. A drámának azonban még nem volt vége, ugyanis az olasz pilóta, csakúgy, mint a múlt heti MotoGP-futamon Fabio Quartararo, rosszul töltötte le a hosszú kört, ugyanis egy pillanatra levágta a pályát. Mindezek ellenére nem büntették meg újra.

Nem sokkal később visszaelőzte Locatellit, így feljött a negyedik pozícióba. Ezt követően újabb bukás történt, Isaac Viñales csúszott ki, hogy aztán Lowes számára is véget ért a futam, miután a kavicságyban kötött ki. Az élmezőnyben Razgatlıoğlu üldözte Rea-t, míg mögöttük Locatellinek sikerült visszaelőznie Bassanit.

Bassani a végére teljesen elfogyott, és Aegerterrel, majd Iker Lecuonával szemben is pozíciót vesztett. Az utolsó kör elején Razgatlıoğlu elszánta magát, és bár megcsúszott, sikerült megfognia a motort, és elorozta Rea elől a második pozíciót. A brit versenyző még próbált visszatámadni, de végül maradt a harmadik. Bautista végül 8,864 másodperccel nyert, és tovább növelte előnyét a bajnokságban.

A Superbike előtt rendezték meg a Supersport 300 első versenyét. A futamot Jeffrey Buis nyerte, rajta kívül Samuel di Sora és Mirko Gennai állhattak fel a dobogóra. A Supersport első viadala a piros zászló miatt 15:15 helyett 15:35-kor kezdődik.

A Superbike-vb barcelonai fordulójának végeredménye