2024. április 27. 01:59
KezdőlapMotoGPSokakat felháborító döntés született Marc Márquez büntetésének ügyében

Sokakat felháborító döntés született Marc Márquez büntetésének ügyében

A Honda még nem jelentette be, hogy Marc Márquez visszatér-e a hétvégén Le Mans-ban, egy dolog azonban biztos: a portimãói hosszú körös büntetést nem kell letöltenie.

Marc Márquez március 26-án Portimãóban a harmadik körben kiütötte Miguel Oliveirát, ezért a sportfelügyelők kettős hosszú körös büntetést szabtak ki rá. A hivatalos értesítésben szereplő megfogalmazás azonban kifejezetten az április 2-ai Argentin Nagydíjra vonatkozott.

Mivel azonban a nyolcszoros világbajnokot sérülése miatt Las Termasban versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították, a FIM március 28-án kénytelen volt tisztázni a helyzetet: Márqueznek a büntetést a következő, vasárnapi versenyen való szereplése alkalmával kell letöltenie. A Repsol Honda csapat erre vonatkozóan fellebbezést nyújtott be.

Valami megtört Marc Márquez és a Honda kapcsolatában?

A FIM fellebbviteli sportfelügyelők a körülményeket és a jogi kérdéseket figyelembe véve ezt követően március 29-én úgy döntöttek, hogy az ügyet a MotoGP Fellebbviteli Bírósága elé tárják, hogy megfelelő megoldást találjanak rá. Versenyzőtársai közül Aleix Espargaró volt leginkább azon az állásponton, hogy honfitársával nem kellene kivételezni. Kedd este azonban bejelentették, hogy Márqueznek nem kell letöltenie a büntetést.

A döntés indoklásában az FIM bírái többek között rámutatnak arra, hogy a büntetés abban az esetben is letöltöttnek tekintendő, ha a versenyző nem vesz részt az említett versenyen.

A nyolcszoros világbajnok így a következő futamra, amelyen indulhat, minden további büntetés nélkül érkezhet.