2024. április 25. 07:24
KezdőlapMotoGPValami megtört Marc Márquez és a Honda kapcsolatában?

Valami megtört Marc Márquez és a Honda kapcsolatában?

Jorge Lorenzo szerint a Marc Márquez és a Honda közötti viszony már nem a régi, és úgy véli, honfitársának olyan motorra van szüksége, amely legalább a Ducati közelében van. Az ötszörös világbajnok azt is kiemelte, hogy a japánok versenygépe mostanában csak a 30 éves pilótának fekszik.

Marc Márquez és a Honda kapcsolata sokáig álomszerűen alakult. A spanyol versenyző első hét MotoGP-szezonjából hatszor világbajnok lett a japánokkal, és 2019 végén úgy tűnt, hogy minden rekordot megcélozhat. Aztán jött a 2020-as idénynyitó, ahol Jerezben súlyosan megsérült, és az elmúlt három éve a felépülésre ment rá.

Időközben ráadásul a Honda is jelentősen meggyengült, és amikor Márquez viszonylag egészséges volt, az utóbbi időben akkor sem tűnt versenyképesnek. Hogy a nyolcszoros világbajnok alatt mit tudna, az jó ideje nem derült ki, hiszen a 30 éves pilóta továbbra sem tért még vissza kézközépcsonttöréséből. Az eredmények elmaradásának hatására pedig valamelyest megromlott a viszony a felek között, legalábbis Jorge Lorenzo szerint.

Lorenzo szerint Marc Márquez versenyezhet a Ducatinál, de komoly áldozatot kellene hoznia

„Úgy tűnik, hogy a Marc és a Honda közötti szerelem már nem ugyanaz – nyilatkozta az ötszörös világbajnok. – Valami megváltozott. Marc hozzászokott ahhoz, hogy a Hondával szinte minden évben győzni tud. Most, hogy majdnem három éve nem nyert, a szerelem kicsit véget ért a Hondával. Meglátjuk, hogy vissza tudják hozni, vagy megszakad a kapcsolat. Ezt csak az idő és az eredmények fogják megmondani. Marc ultimátumot adott a Hondának, nemcsak a színfalak mögött, hanem nyilvánosan is. Biztos, hogy kell neki a Honda reakciója. Szüksége van egy motorra. Talán nem a legjobbra, de egy olyanra, amely legalább a Ducati közelében van, akik a legjobbak a mezőnyben.”

A Honda tavaly elérte a mélypontot. A Német Nagydíjon 40 év után először fordult elő, hogy egyik motorjukkal sem szereztek pontot, ami pedig szintén nem túl hízelgő, hogy hiába hagyott ki összesen nyolc futamot, így is Márquez volt a legeredményesebb versenyzőjük. Lorenzo szerint ennek az lehet az oka, hogy mostanában honfitársának igényeire szabják a motort.

„Vélhetően a Honda a legerősebb [gyártó] – folytatta. – Az ő csapatuk nyerte a legtöbb vb-címet, ők rendelkeznek a legnagyobb költségvetéssel. Nem mindig a legerősebb csapat nyer. Mindennek tökéletesen kell működnie, néha szerencse is kell hozzá. Márquezzel rengeteg világbajnoki címet nyertek a tehetségének, a hozzáállásának és a fizikai állapotának köszönhetően. Ő egy csodálatos versenyző, egy nagyon különleges pilóta, akinek különleges jellegzetességekkel rendelkező motorra van szüksége. [A Hondánál] teljes mértékben Marc Márquez irányát követik, de Marc Márquez útja csak Marc Márquezé. Más pilótáknak nehéz eredményeket elérniük.”

Lorenzo: Márqueznek döntenie kell

A 36 éves exversenyző hozzátette, 10-15 évvel ezelőtt nem ez volt a helyzet, hiszen akkor a Honda mindenki számára ugyanannyit használható motort gyártott. Mostanra viszont elmentek Márquez irányába, aminek az lett az eredménye, hogy néhány felvillanástól eltekintve más nem tudja szállítani az eredményeket. Mindez a fejlesztés során is érződik: az LCR-nél versenyző Álex Rins nemrég kifakadt, mert szerinte nem veszik eléggé figyelembe a szavát.