2024. április 19. 17:35
KezdőlapMotoGPKTM-siker az első edzésen ─ a legnagyobb nevek a legjobb tízen kívül

KTM-siker az első edzésen ─ a legnagyobb nevek a legjobb tízen kívül

Rendkívül mozgalmas péntek délelőttöt tudhat maga mögött a MotoGP mezőnye. A KTM-ek ott folytatják, ahol abbahagyták, míg a Yamahák továbbra is szenvednek, Marc Márquez pedig bukással kezdte a visszatérést.

Az időjárás kegyes volt a MotoGP mezőnyéhez péntek délelőtt Le Mans-ban. Az első mért körök alapján Marco Bezzecchi kezdte a legjobban az edzést, a visszatérő Marc Márquez mindössze a 19. idővel indított. Miguel Oliveira azonban egyelőre még kényszerpihenőjét tölti, helyette Lorenzo Savadori ugrott be az Apriliához, Enea Bastianini helyettesítésére pedig Danilo Petrucci érkezett a gyári Ducati csapatba.

A négyes szektorban hirtelen sárga zászló jelent meg, a címvédő, Pecco Bagnaia látogatta meg a kavicságyat, de szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet. Nem sokkal később a sérüléséből visszatérő Marc Márquez is bukott, de ő sem sérült meg.

Rendkívül szoros volt az állás az első etap végén, 18 versenyző volt egy másodpercen belül. Az edzés feléhez közelítve Luca Marini állt az élre 1:32.785-ös idővel. Húsz perccel a vége előtt Takaaki Nakagami motorja füstölt el, majd Di Giannantonio bukott a hármas szektorban.

Az edzés utolsó harmadára fordulva Pecco Bagnaia vette át a vezetést, így már négy Ducati szerepelt az első öt között. Meglepetésre Augusto Fernández jött fel a harmadik helyre, de a többi versenyző sem aprózta el az edzés végét, egyre biztatóbb időkkel érkeztek. A spanyol képzeletbeli dobogója nem tartott sokáig, ugyanis Aleix Espargaró robbantani tudott, és átvette honfitársától a pozíciót. Marc Márquez is kezdett magára találni, a hatodik helyre jött fel.

A helyi hős, Fabio Quartararo kezdte egy meglehetősen erős idővel az edzés utolsó öt percét, és tíz pozíciót javítva átvette a második helyet. Marc Márquez már az új vázzal gurult ki a pályára, és sikerült robbantania. Quartararo állt az élen, mögötte Márquez, majd Joan Mir.

Bezzecchi azonban nem hagyta annyiban a dolgot, ahogyan Miller és Marini sem, azonnal maguk mögé utasították a japán gyártók versenyzőit. A KTM gyári duója állt az élre, de Marini belerondított az osztrák csapat örömébe, átvette a második helyet. Végül az első tízből kiszorult mindkét Yamaha, valamint Marc Márquez is.

Az edzés végeredménye: