back to top
2024. július 27. 03:04
KezdőlapMotoGPBagnaiáé a pole, miután az utolsó másodpercekben megelőzte Marc Márquezt

Bagnaiáé a pole, miután az utolsó másodpercekben megelőzte Marc Márquezt

Fabio Quartararót a kategóriaújonc szorította ki a Q2-es továbbjutók közül, majd a kvalifikáció második szakaszában a visszatérő Marc Márquez lepte meg a mezőnyt, de Pecco Bagnaia ellen neki sem volt ellenszere.

A Yamahára folyamatosan panaszkodó Fabio Quartararóval a résztvevők között gurult ki a pályára a MotoGP mezőnyének azon része, akik nem jutottak be egyenes ágon a Q2-be a pénteki eredmények alapján. Az időjárás eddig kegyes volt a versenyzőkhöz, de meglehetősen borús égbolt alatt vágtak neki az időmérő edzés első felének.

A legtöbb pilóta előre és hátra is a lágy opciót részesítette előnyben a gumiválasztást illetően. Luca Marini fejezte be először az első mért kört 1:33.637-es idővel. Az olasz versenyzőnél hét tizeddel volt gyorsabb mind Fabio Quartararo, mind Álex Rins. A francia végül több mint egy másodpercet vert olasz versenytársára.

A Q1 feléhez érkezve Quartararo és Marini szerepelt a két továbbjutó helyen, de Joan Mir és Franco Morbidelli is befért 1:32 alá. A francia jelentősen odapörkölt a versenytársainak, hiszen az 1:31.366-os idejével a hétvége eddigi legjobbját érte el, Marini lemaradása pedig majdnem fél másodperc volt hozzá képest.

Az edzés második etapját Marini kezdte a legjobban, de Rins és Mir is narancssárga szektorokkal érkezett. A Repsol Honda versenyzője végül nem tudott javítani, viszont Marini valamelyest csökkentette a hátrányát Quartararóval szemben. Mindenki meglepetésére Augusto Fernández érkezett, aki maga mögé utasította a francia versenyzőt.

Quartararo ismét futott egy nagyszerű kört, de nem volt elég arra, hogy megelőzze Fernándezt, mindössze 23 ezreddel maradt el a KTM versenyzőjétől. Marini érkezett két tizedes előnnyel a második szektorban, majd sikerült első helyre váltania nagyszerű körét. Így Marini és Fernández jutott tovább az időmérő edzés második szakaszába.

A kvalifikáció második szakaszát Maverick Viñales kezdte a legjobban, egy 1:31.588-as idővel, majd a következő körben ezt három tizeddel meg tudta javítani, mögötte Jack Miller, majd Aleix Espargaró érkezett.

Jorge Martín rögtön az első mért körén maga mögé utasította honfitársát, így átvette a vezetést. Elsősége azonban nem tartott sokáig, Viñales azonnal visszavágott.

Viñales mögé a visszatérő Marc Márquez érkezett meg a második helyre, majd a legtöbb versenyző kigurult a bokszba. Az Aprilia versenyzője épp a bokszutcát hagyta volna el, amikor leállt a motorja, így vissza kellett tolnia azt. Az eset ellenére három perccel a leintés vége előtt még mindig az élen állt a spanyol pilóta.

Eközben csapattársa az első szektorban hatalmasat esett, Bagnaia pedig feljött a második helyre. Marc Márquez Jorge Martín szélárnyékában érkezett piros szektorokkal, sikerült átvennie a vezetést, mögé pedig Jack Miller zárkózott fel. Majd Pecco Bagnaia érkezett, aki 58 ezreddel ugyan, de maga mögé utasította a spanyol klasszist.

A kvalifikáció végeredménye: