2024. április 23. 15:12
KezdőlapMoto3Fél másodpercet adott riválisainak a japán versenyző a Le Mans-i kvalifikáción

Fél másodpercet adott riválisainak a japán versenyző a Le Mans-i kvalifikáción

A Q1 résztvevőinek utolsó gyors körét Colin Veijer hatalmas bukása törte derékba, majd érkezett Ayumu Sasaki, aki óriási idővel szerezte meg a pole pozíciót.

A Moto3-as pilóták számára az időmérő edzés volt az első olyan kifutás, ami száraz körülmények között zajlott a hétvége folyamán. Az eddigi programokon a vizes pálya nehezítette meg a versenyzők dolgát. A legmeglepőbb név a Q1-ben egyértelműen Tatsuki Suzukié volt, ám a japán versenyző nagyszerű körrel kezdte meg a kvalifikáció első szakaszát Le Mans-ban.

Végül Suzuki körét pályaelhagyás miatt elvették, így David Salvador állt az élre. A továbbjutók között szerepelt még Andrea Migno, Matteo Bertelle, valamint Scott Ogden is nyolc perccel a leintés előtt. Az utolsó szektor remekül sikerült Stefano Nepának, így átvette a vezetést, ám elsősége nem tartott sokáig, mert szinte azonnal érkezett Migno, aki keresztülhúzta honfitársa számításait.

Az edzés feléhez közeledve a versenyzők visszatértek a bokszba, ahol a többség a szokásos kivárásos taktikát alkalmazta. Végül Suzuki volt az, aki elsőként visszagurult a pályára, és számos versenytársa követte is őt. Az idő mindeközben lejárt, Colin Veijer hatalmas idővel érkezett, de bukott, ami sárga zászlós jelzést vont maga után, így lényegében nem történt változás a továbbjutókat illetően.

A kvalifikáció második szakaszában Xavi Artigas és Joel Kelso jött ki a pályára először, akik szépen kihasználták egymás szélárnyékát, mégsem jött össze egyiküknek sem a hétvége legjobb ideje. Helyettük Deniz Öncü állt az élre.

Artigasnak a második mért kör már sokkal jobban sikerült, feljött Öncü mögé, ám ez az eredmény sem tartott sokáig, érkezett előbb Ayumu Sasaki, aki átvette a második helyet Artigastól, majd Diogo Moreira utasított maga mögé mindenkit.

Hét perccel a leintés előtt Sasaki egy hiba ellenére mégis az élre tudott állni egy 1:42.073-as körrel. Az utolsó rohamot Holgado és Moreira kezdte a legjobban, de egyiküknek sem sikerült olyan gyors kört összerakni, hogy Sasakit megelőzzék. A japán három tizedes előnnyel érkezett saját magához képest, mellyel bebiztosította a pole pozíciót. Majdnem fél másodpercet vert a teljes mezőnyre.

Az időmérő edzés végeredménye: