2024. április 26. 13:25
KezdőlapMotoGPCsillaghullás Le Mans-ban a jubileumi futamon ─ Rossi versenyzője történelmet írt

Csillaghullás Le Mans-ban a jubileumi futamon ─ Rossi versenyzője történelmet írt

Óriási drámát, heves vitát és Marco Bezzecchi győzelmét hozta az ezredik futam Le Mans-ban. A MotoGP sztárjainak nagy része a kavicságyban fejezte be a versenyt.

Jack Miller kirobbanó rajtot vett, ám a visszatérő Marc Márquezt ő sem tudta maga mögé utasítani az első kanyarban. A spanyol klasszis végig vezette az első kört, majd érkezett az ausztrál KTM-es, és folyamatosan nyomás alatt tartotta a 30 éves versenyzőt. Miller végül megunta az üldöző szerepet, és amint lehetősége nyílt rá, megelőzte Márquezt.

Az első boly végén motorozó Marco Bezzecchi megfutotta a verseny leggyorsabb körét, sikerült is megelőznie Álex Márquezt, de még nála is agresszívabban érkezett Maverick Viñales, aki egy meggondolatlan manőver során kiterelte Pecco Bagnaiát a pályáról. Mindkét versenyző kiesett a versenyből, és heves vitába kezdtek a kavicságyban.

Alig pár másodpercet kellett várni a következő drámáig. Luca Marini alatt csúszott meg a motor, a mögötte érkező Bezzecchi el tudott mellette menni, de Álex Márquez egyenesen beleszaladt az olaszba.

Bezzecchi eközben leszorította Márquezt a pályáról. Ezt a manővert a versenybírók sem hagyták szó nélkül, így az olasznak vissza kellett adnia egy pozíciót. Miután megfutotta  a verseny leggyorsabb körét, Bezzecchi megelőzte Millert, aki mellett Márquez is elment. Alig pár kanyarral később a VR46-os pilóta előnye már közel egy másodperc volt az üldözőkkel szemben.

Fabio Quartararo időközben feljött a kilencedik helyre. A francia jelentős lemaradásban haladt Brad Binderhez képest, azonban a dél-afrikai pilóta egy olyan négyfős bolyban motorozott, ahol a versenyzők kanyarról kanyarra váltogatták a pozíciókat. Az újonc, Augusto Fernández tette próbára a kategória veteránjait.

Bezzecchi előnye az élen már két és fél másodpercre duzzadt, Martín pedig felzárkózott Márquezre, mivel a visszatérő spanyol elkövetett egy kisebb hibát, és kiszélesített egy ívet. Brad Binder kapott egy hosszú körös büntetést, melynek eredményeképp Quartararo nyert egy pozíciót. Martín folyamatosan szorongatta Márquezt.

Márquez végül nem bírta azt a nyomást, amit Martín folyamatosan gyakorolt rá, melynek eredményeképp bukott a Repsol Honda versenyzője.

Végül Bezzecchi bezsebelte a győzelemért járó 25 pontot a jubileumi futamon, miután Giacomo Agostini leintette őt a célban. A franciák sem hiába látogattak ki a mai futamra, hiszen a helyi hős, Johann Zarco a harmadik helyen hozta be a Ducatit.

A futam végeredménye: