2024. március 29. 14:20
KezdőlapMotoGPÍgy élte meg a történelmi pillanatot Marco Bezzecchi

Így élte meg a történelmi pillanatot Marco Bezzecchi

Marco Bezzecchi második MotoGP-győzelmét ünnepelhette Le Mans-ban, a világbajnokság történetének 1000. nagydíján. A futam során két különösen kényes pillanatot kellett átélnie Luca Marinivel és Marc Márquezzel.

Marco Bezzecchi testközelből volt szemtanúja a sokkoló pillanatok egyikének, amikor csapattársa, Luca Marini a négyes kanyarban kicsúszott. Először úgy tűnt, meg tudja fogni az esést, ám végül összeütközött Álex Márquezzel. Mindketten kiestek a versenyből. A Marc Márquez elleni manőverért kapott büntetés csak rövid időre lassította le Bezzecchit a kaotikus jubileumi versenyen. Végül több mint négy másodperces fölényes előnnyel nyert.

„Luca mögött voltam, amikor az eset történt. Az első szektorban erős voltam, és megpróbáltam megelőzni őt a hármas kanyar féktávjánál. Azt hiszem, amikor irányt váltott, egy kicsit túlságosan belülre került, és elvesztette az irányítást a motor eleje felett. Láttam, hogy túlságosan belül érkezik, ezért a következő kanyarban megpróbáltam keresztezni az ívét. Nem gondoltam ütközésre, de szerencsére pont jó helyen voltam ahhoz, hogy kikerüljem őt. A baleset csúnya látvány volt, láttam a visszajátszást. Remélem Luca és Álex is jól van.”

Álex Márquez nem sérült meg, Marinit viszont az orvosi központba szállították. Később kiderült, hogy neki sem esett baja.

Ami az egy pozíció visszaadására vonatkozó büntetést illeti, Bezzecchi így nyilatkozott:

„Számítottam erre. Hogy őszinte legyek, nem akartam előzni. Kicsit későn fékeztem. Amikor észrevettem, hogy egyre közelebb kerülök Márquezhez, megpróbáltam belülre húzódni, hogy elkerüljem azt, hogy hátulról véletlen nekiütközzek. Sajnos így kívülre löktem őt. Biztos voltam benne, hogy megkapom a büntetést. Felkészültem rá, és nem is bánom, mert ez egy kicsit túl sok volt. Semmi baj, szerencsére nyugodt maradtam a büntetés ellenére. Próbáltam megtalálni a megfelelő helyet, hogy visszaadjam a pozíciót.”

„Nem akartam túlságosan megterhelni az első gumit a rajtnál, de azt is el akartam kerülni, hogy a gumihőmérséklet felmenjen. Így amikor egy versenyző mögé kerültem, megpróbáltam minél gyorsabban előzni. Aztán, amikor az élre álltam, szabad utat kaptam, és megpróbáltam ellépni. Pénteken már jó tempót mentem, ezt próbáltam megismételni. Hogy őszinte legyek, akkor még jobb is volt a sebességem, mint ma. Fantasztikus volt. Láttam, hogy sikerült ellépnem. Csak próbáltam nyugodt és koncentrált maradni. Aztán hihetetlen érzelmek lettek úrrá rajtam, mert vizes pályán ugyan már nyertem, de száraz körülmények között csak még szórakoztatóbb volt.”