2024. április 19. 02:47
KezdőlapMotoGPMegbüntették Álex Márquezt, aki macskaként próbált menekülni az ijesztő baleset után (videó)

Megbüntették Álex Márquezt, aki macskaként próbált menekülni az ijesztő baleset után (videó)

Álex Márquez háromhelyes rajtbüntetést kapott a következő hétvégére, miután a Francia Nagydíj első körében Johann Zarcót és Brad Bindert is kiterelte a pályáról. A Gresini versenyzője ijesztőnek titulálta a Luca Marinivel történt ütközését, és hálás a többieknek, hogy kikerülték őt.

Rövid, ám annál eseménydúsabb futama volt Álex Márqueznek a Francia Nagydíjon. A rajt után Johann Zarcóval, majd Brad Binderrel is összeért a 6-os kanyarban, aminek következtében mindkét ellenfele kicsúszott a pályáról, majd a 6. körben ütközött a nagy mentése után hirtelen elé kerülő Luca Marinivel, amiből sokkal nagyobb baj is lehetett volna.

Csillaghullás Le Mans-ban a jubileumi futamon ─ Rossi versenyzője történelmet írt

A 27 éves motorost vétkesnek találták az előbbi incidensért, miután „túlságosan ambiciózusnak” ítélték meg a manőverét, és három rajthellyel megbüntették a következő futamra. A sportfelügyelők tanultak bátyja, Marc Márquez portimãói esetéből, és a dokumentumban leszögezték, hogy ezt azon a versenyen kell bűnhődnie, amelyen legközelebb elindul, de mivel szerencsére nincs sérülés, ezért szinte biztos, hogy ez a négy hét múlva esedékes mugellói viadalon fog megtörténni. Csapata, a Gresini fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, de az ítélet ezt követően sem változott.

„Johann mögött voltam, és nem számítottam rá, hogy az ötös kanyar után ennyire hamar fog fékezni – nyilatkozta az ifjabbik Márquez még azelőtt, hogy megszületett volna a döntés. – Aztán próbáltam elkerülni őt belülről. Nagyon korán elvették a gázt, utána pedig kicsit hozzáértem Bradhez. Nagyon belül volt, és próbált védekezni, én pedig kicsit hozzáértem, de láttam, hogy veszített néhány pozíciót. Szóval sajnálom, mert nem állt szándékomban Brad ellen menni. Csak kicsit értem hozzá, de számára ez nagy volt, mert nagyon lement [a pályáról].”

Az igazán rémisztő eset viszont öt körrel később, a 4-es kanyarban történt. Márquez a VR46 pilótái, Luca Marini és a későbbi győztes, Marco Bezzecchi mögött haladt, amikor előbbi a kijáratnál hibázott. Bár azt még óriási bravúrral meg tudta menteni, pechére a spanyol versenyző elé került, aki már csak akkor vette észre, amikor semmit nem tehetett, és nekiment.

„Luca akkor egy kicsit küszködött, Marco pedig támadta őt – idézte fel a történteket. – Ezért azt mondtam magamban, hogy »ha Marco támad, akkor én is megpróbálom megelőzni őt«. Aztán viszont Luca elkövetett egy apró hibát, a kanyarban ráment a rázókőre, és elvesztette a motor [elejét]. Marco nem találta el őt, de én mögötte voltam, és nem láttam semmit. Szóval Bezzecchi kikerülte, Luca pedig ott volt a pálya közepén. Nem tudtam elkerülni a balesetet.”

Az esés után Márquez a pálya közepén landolt, és alighanem szörnyű pillanatokat élt át, miközben térdelve próbált elmenekülni a száguldó riválisok elől. Szerencsére mindenki ki tudta kerülni őt, így nem lett belőle komolyabb baj. A Gresini motorosa minden ellenfelének megköszönte, hogy nem gázolta őt el, egyúttal elárulta, hogy azért megrémült.

„Ijesztő pillanat volt, de szerencsére jól vagyok – fogalmazott. – Próbáltam kikerülni Marinit, de megcsúsztam, és nehéz [dolgom] volt. Olyan voltam, mint egy macska, próbáltam valahogy elmászni. Mindenki sikeresen kikerült, úgyhogy köszönöm mindenkinek, aki belülről elment mellettem.” Márquez hozzátette, a baleset nélkül szerinte a dobogóra is lett volna esélye.