2024. március 28. 14:57
KezdőlapMotoGPViñales dühös volt Bagnaiára, akinek nem tetszett a baleset utáni lökdösődés (videó)

Viñales dühös volt Bagnaiára, akinek nem tetszett a baleset utáni lökdösődés (videó)

Francesco Bagnaia nem haragszik Maverick Viñalesre a Francia Nagydíjon történt ütközésük után, de elárulta, hogy a spanyol versenyző reakcióját nem tartotta helyénvalónak. Az Aprilia motorosa kijelentette, eleinte nagyon dühös volt ellenfelére, de utólag ő is versenybalesetnek tartja a történteket.

Eseménydúsan alakult a MotoGP Francia Nagydíja, különösen az eleje. A futam 5. körében a harmadik helyért csatázó Francesco Bagnaia és Maverick Viñales összeütköztek, és mindketten elestek. A balesetet követően a gyári Aprilia pilótája odament ellenfeléhez, és dühösen magyarázott neki, majd meg is lökte a fejét, mire a címvédő szintén taszított egyet rajta. Ennél jobban azonban nem fajult el a dolog, és a bokszban már együtt érkeztek meg.

Csillaghullás Le Mans-ban a jubileumi futamon ─ Rossi versenyzője történelmet írt

Az incidens előzménye, hogy Viñales a 11-es kanyarban megelőzte a gyári Ducati motorosát, aki a következő kanyarban vissza akart támadni, ám rázárt riválisára. Ennek következtében kétszer is összeértek: a második után Bagnaia a földre került, míg a 28 éves versenyzővel már a fal előtt történt meg ugyanez. A sportfelügyelők egyelőre nem hoztak döntést, de utólag mindketten versenybalesetnek látják a történteket.

„Az én szemszögemből nézve nagyon tisztán előzött meg, de kicsit szélesre ment – nyilatkozta Bagnaia. – Én belül voltam, a saját ívemen, és amikor [keresztbe] visszavágott, csak a normál ívét próbálta követni. Azonban én ott voltam. Talán jobban is kezelhettem volna, és talán jobban el kellett volna vennem a gázt. Vagy talán figyelembe kellett volna vennie, hogy ott vagyok. Szerencsétlen körülmények voltak, és egy dolog megmosolyogtató, hogy ez a mezőny legtisztább versenyzői közül kettővel esett meg. Szóval mindenkivel megtörténhet.”

A tavalyi idény világbajnoka ezt követően kitért a „második felvonásra”, vagyis a balesetet követő incidensre. Az olasz pilóta nem tartja helyesnek ellenfele viselkedését, ám hozzátette, megérti a dühét. Bagnaia hangsúlyozta, hogy az ilyen ütközéseket együtt kell átbeszélniük, ami ez esetben meg is történt, és lett is haszna a diskurzusnak.

„Nem haragszom Maverickre – fogalmazott. – A reakciója nem tetszett. Kicsit túl agresszív volt, de amikor az emberben ott van a feszültség, az adrenalin, akkor ez megeshet. Amikor az embert eltalálja egy [másik] versenyző, vagy amikor azért bukik, mert nekiment egy másik pilótának, akkor sokkal dühösebb, mert úgy érzi, hogy egy másik versenyző tönkretette a futamát. Én ezt szerencsétlen körülményeknek látom, egy versenybalesetnek, szóval nem vagyok dühös rá. Voltam a sportfelügyelőknél, és megkértem [őket], hogy hívják be Mavericket, mert szerintem ezen javítanunk kell, és [együtt] kell beszélnünk a két pilótával, akik elkövették a hibát. Beszélniük kell egymással, hogy megosszák az álláspontjukat. Ahogyan arra kezdetben számítottam, én és ő ellentétes véleményen voltunk. Mire viszont befejeztük a megbeszélést, azonos álláspontra kerültünk. Szóval ennek mindig meg kell történnie.”

Viñales természetesen szintén elmondta, hogyan látta belülről a történteket. A 9-szeres MotoGP-futamgyőztes zsinórban a második futamán nullázott, amit kifejezetten sajnált, hiszen jó volt a tempója. A spanyol versenyző szerint Bagnaia lehetett volna kevésbé agresszív, de leszögezte, hogy nem ő akarja eldönteni, hogy hol van az igazság.

„Nagyon tisztán előztem meg, és az a véleményem, hogy ekkor hagyhatott volna több helyet az irányváltásnál – kezdte. – Kár érte, hogy mindketten nulláztunk egy olyan hétvégén, amelyen gyorsak voltunk, és talán a futamon voltunk a leggyorsabbak. Nem tudtam, hol van. Szerintem valamelyest láthatott engem, amikor irányt váltott, de ez mindig bonyolult. Sokféle nézőpont van, és úgy vélem, a sportfelügyelőknek kell dönteniük. Számomra végső soron ez egy versenybaleset, semmi más. Már beszéltem [a sportfelügyelőkkel], beszéltem Peccóval is. Elmondtuk az álláspontjainkat, és végső soron tisztelnünk kell a többi pilótát. Pecco és én a legtisztább [versenyzők] közé tartozunk, és nem volt értelme egymás ellen küzdenünk.”

Viñales Bagnaiához hasonlóan a felfokozott helyzetnek tudta be a balesetet követő reakcióját, de hangsúlyozta, hogy azóta már szent a béke. „Érzelmek, adrenalin. Különösen azért voltam nagyon dühös, mert megvolt a lehetőség, hogy megnyerjem a futamot, ezért rendkívül feldúlt voltam. Nagyon dühös voltam rá. Utána viszont továbblépünk, kezet fogunk. Tudjuk, hogy ez a versenyzés, és a pilóták között meg kell lennie a tiszteletnek.”