2024. április 26. 13:06
KezdőlapMotoGPSenki nem bízik már a MotoGP kulcsfontosságú szereplőiben, véli a Yamaha főnöke

Senki nem bízik már a MotoGP kulcsfontosságú szereplőiben, véli a Yamaha főnöke

Lin Jarvis úgy véli, vissza kell állítani a sportfelügyelőkbe vetett bizalmat, amely jelenleg nincs jelen a sportágban. A Yamaha ügyvezető igazgatója egységes és következetes ítéleteket követel.

A MotoGP-ben egyre több kritika éri a sportfelügyelőket, illetve az ítéleteiket. Már a Spanyol Nagydíjon is több ítélet váltott ki felháborodást, aminek következtében a Le Mans-i hétvége elején történt megbeszélés a versenyzőkkel. Ennek azonban egyelőre nem látni az eredményét, hiszen a franciaországi sprintfutam után Luca Marini dühös volt a sportfelügyelőkre, mivel Brad Bindert nem büntették meg, míg a versenyt követően Álex Márquez fakadt ki a mugellói fordulóra vonatkozó háromhelyes rajtbüntetése miatt.

Legendából közfelháborodás tárgya lesz Freddie Spencerből az érthetetlen büntetések miatt?

A Yamahát elsősorban Jerezben érték általuk igazságtalannak vélt ítéletek, hiszen szombaton Franco Morbidellit, vasárnap Fabio Quartararót szankcionálták. Massimo Meregalli csapatigazgató nemrég fel is szólalt a következetlen döntések ellen, most pedig az ügyvezető igazgató, Lin Jarvis tette meg ugyanezt. A brit szakember egyetért Johann Zarco azon kijelentésével, hogy olyan sportfelügyelőket kellene alkalmazni, akik nem félnek az élpilótáktól, különösen Marc Márqueztől.

Meregalli: A sportfelügyelők minden alkalommal találni akarnak valakit, akit megbüntethetnek

„Igen, ez az egyik szempont – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában. – Minden bizonnyal alaposan felül kell vizsgálnunk a sportfelügyelők viselkedését. Szerintem minden oldalról egyöntetű kritika éri a döntéseket. Az alapvető tényező az, hogy a sportágban résztvevők többé nem bíznak ebben a rendszerben. Ilyen körülmények között reagálniuk kell az illetékeseknek. Vissza kell állítaniuk a sportfelügyelők működésébe vetett bizalmat, és ez nem könnyű. Senki sem tagadja, hogy ebben a nagy sebességű sportágban nehéz feladat sportfelügyelőnek lenni ezekkel az előzési manőverekkel. Ugyanakkor kell lennie egy jobb módszernek arra, hogy javítsunk ezen a fajta ítélkezésen.”

„Jelenleg nincs felismerhető egységesség és következetesség az ítéletekben – folytatta. – Nem minden esetet és versenyzőt kezelnek egyformán. Az egyensúly megteremtése nagyon fontos lenne, momentán viszont ez nem történik meg. Egyes esetekben szankcionálnak, máskor nem, még akkor is, ha ezek ugyanolyanok. Néha a legcsekélyebb szabálytalanságokért is büntetést szabnak ki. Mindig intézkednek, hogy mindenkinek megmutassák, hogy a sportfelügyelők végzik a munkájukat. Ám kinek kell ezt bizonyítaniuk? Ki adta nekik azt a feladatot, hogy hogy folyamatosan bizonyítsák, készek büntetéseket adni?”

Furcsa ítéletek már a szezon első hétvégéjén, a Portugál Nagydíjon is születtek. A sprintverseny után az Enea Bastianinit kiütő Marini megúszta a büntetést, míg a Quartararóval hasonló módon ütköző Joan Mir nem. Utána pedig jött a hercehurca Marc Márquez ügye körül egy rossz szövegezés miatt. Jarvis ebben is változást akar látni.

„A pilóták állítólag szigorú és egyértelmű büntetéseket követeltek – fogalmazott. – Azt mondanám, hogy ez tény. Ugyanakkor ezek korrekt büntetések kell hogy legyenek. Ha valaki helytelenül viselkedik, ennek megfelelően szigorúan szankcionálni kell a szabálytalanságot. Azonban senki nem akar gyerekes büntetéseket látni normális megmozdulásokért, mint például az előzés. Az ilyen nevetséges szankciók tönkretehetnek egy futamot vagy egy egész versenyhétvégét egy ember számára. Vegyük példaként Fabiót Jerezben. A legtöbb pilóta azt nyilatkozta, hogy »hova mehetett volna?«.”

Lin Jarvis
Jarvis is kifakadt a sportfelügyelők ítéleteire (Fotó: MotoGP Media)

A brit szakember ezt követően egy érdekes párhuzammal állt elő. Úgy véli, hogy a motorosok olykor hasonlóan viselkednek, mint egyes futballisták, akik színészkedéssel próbálnak meg kicsikarni számukra kedvező ítéletet. Szerinte ez a MotoGP-ben is megfigyelhető, de a döntéshozóknak ki kell szűrniük az ilyen típusú akciókat.

„A sportfelügyelőknek fel kell ismerniük a különbséget a szándékos és a hamis gesztusok között – jelentette ki. – Ez a labdarúgásból származik. Bármely támadó, akinek egy védő kicsit megérinti a sípcsontját, drámai módon elesik a büntetőterületen belül, hogy [hamis] benyomást keltsen a játékvezetőben, és befolyásolja őt, hogy büntetőt ítéljen. Ezeknek a módszereknek azonban nincs helyük a MotoGP-ben.”