2024. április 26. 14:59
KezdőlapMotoGPTavaly nem kapott segítséget a csapatától, ezzel magyarázza idei fejlődését a Ducati...

Tavaly nem kapott segítséget a csapatától, ezzel magyarázza idei fejlődését a Ducati versenyzője

Fabio Di Giannantonio úgy véli, idén sokkal jobban teljesít, mint tavaly, de az időmérőn és a gumikezelésben tovább kell fejlődnie. A Gresini motorosának ezzel együtt is veszélyben lehet a helye a MotoGP-ben.

Fabio Di Giannantonio tavaly újoncként messze a leggyengébben szerepelt a Ducati állandó versenyzői közül. A Gresini pilótája mindössze 24 pontot szerzett a szezon során, amivel a bajnokság huszadik pozíciójában zárt. Különösen nagy volt a kontraszt akkori csapattársával, Enea Bastianinivel szemben, aki egészen az utolsó előtti futamig harcban volt a világbajnoki címért.

A másodéves pilóta teljesítménye az idei szezonra egyértelműen javult. 2022-ben a hetedik futamig kellett várni az első pontszerzésére, miközben idén a portimãói kiesését leszámítva rendre az első tizenötben végzett. Le Mans-i nyolcadik helye első ránézésre kifejezetten szépen fest, ám hozzá kell tenni, hogy sokan kiestek előle. Ennek ellenére Di Giannantonio elégedett a franciaországi szereplésével.

„Őszintén szólva jól ment, nagyon jól – nyilatkozta a The-Race.com-nak. – Szerintem ez volt az egyik legjobb teljesítményem a MotoGP-ben. Minden eddiginél kisebb, mindössze tizenöt másodperc volt a lemaradásom az első helytől, a dobogótól pedig csupán tíz másodperc. Ez azt jelenti, hogy körönként nagyjából csak két-három tized hiányzik, vagyis fejlődünk, vagy mondjuk úgy, hogy közeledünk. [Fabio] Quartararóhoz és [Brad] Binderhez is elég közel végeztem. Quartararo világbajnok, Binder pedig egyike a remek munkát végző srácoknak. Szóval elégedett vagyok ezzel.”

MotoGP, Fabio Di Giannantonio, Francia Nagydíj 2023, csütörtök
Di Giannantonio egyértelműen fejlődött, kérdés, hogy ez elég lesz-e (Fotó: Gresini Racing)

Mindezek ellenére Di Giannantonio helye veszélyben lehet év végén. A pletykák szerint a legnagyobb eséllyel a Moto2-es bajnokság listavezetője, Tony Arbolino pályázhat a helyére. Mindez nem alaptalan feltételezés, hiszen a menedzsere Carlo Pernat, aki korábban Loris Capirossi, Valentino Rossi és Marco Simoncelli útját is egyengette, most pedig Bastianini karrierjét segíti. Utóbbi révén pedig nyilvánvalóan megvan a kapcsolata a Gresinivel. Di Giannantoniónak tehát alighanem tovább kell javulnia, hogy megtarthassa az ülését, és elárulta, elsősorban miben kell fejlődnie.

„Az biztos, hogy minden alkalommal, amikor az ember MotoGP-motorral hátulról indul, nagyon nehéz kezelni a gumikat, és a végén jobb tempót diktálni, de a versenyemet nézve szerintem ez jó futam volt – fogalmazott. – Az elektronika terén még javítanunk kell néhány dolgon, például a motorféken. A beállítások tökéletesek voltak, de a motor végső soron továbbra is kiszámíthatatlan. Lépéseket teszünk, és hiszem, hogy a következő futamokon még előrébb tudunk kerülni. Már csak az időmérőn kell [javulnunk], ahol minden alkalommal meglehetősen sz*rok vagyunk.”

Di Giannantonio már most túlszárnyalta a tavaly szerzett pontmennyiségét, vagyis a javulást valóban nem lehet tagadni. Hogy ennek mi az oka, arra érdekes magyarázatot adott, ugyanis szerinte csapata idén jobban segíti őt. Azt is hozzátette, hogy optimistán várja a soron következő Olasz Nagydíjat, de arra nem számít, hogy meg tudja ismételni a tavalyi meglepetésszerű pole pozícióját.

„Sokat fejlődtem ezeken a versenyeken, mert a csapatom elmagyarázta nekem, hogyan kell MotoGP-motort vezetni – jelentette ki. – Megértettem, hogyan kell kihozni a maximumot a motorból, nem úgy, mint tavaly, amikor csak próbáltam a lehető legjobban nyomni, mert senki sem magyarázta el nekem [hogy mire van szükség]. Úgy vélem, számos területen fejlődtem. Sokkal jobban bánok a gumikkal, és már minden manővert végrehajtok, amit a Ducatival végre kell ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a motorból. Az adatainkat megnézve nagyon közel vagyok, csupán néhány dolog hiányzik. Úgy gondolom, hogy Mugellóban ismét remek hétvégét tudunk teljesíteni, de nem akarom a tavalyi évhez hasonlítani, mert a körülmények nem voltak tökéletesek. Csak szeretném, hogy folytatódjon az elmúlt néhány futamon látott fejlődésem.”