2024. április 19. 15:25
KezdőlapMotoGPKépes volt megtörni Rossi sikersorozatát, de az amerikai pilóta legnagyobb álma már...

Képes volt megtörni Rossi sikersorozatát, de az amerikai pilóta legnagyobb álma már nem válhatott valóra

2017. május 22-e. A nap, amikor az elmúlt 20 év egyik legnépszerűbb motorversenyzője egy szerencsétlen közúti balesetben életét vesztette. Nicky Haydenre emlékezünk.

Nicky Hayden 2002-ben Superbike-bajnok lett az Egyesült Államokban, a következő évben pedig a MotoGP-világbajnokságban debütált Japánban. Nyílt modorával, huncut mosolyával, mindig pozitív hozzáállásával és véget nem érő küzdőszellemével az amerikai hamar a MotoGP-korszak egyik legnépszerűbb versenyzőjévé vált. Számára a pohár mindig háromnegyedig volt tele. Tudta, hogyan kell inspirálni és motiválni az embereket. Amikor 2006-ban a valenciai nagy leszámolásban legyőzte Valentino Rossit (az olasz a versenyen bukott, Hayden pedig harmadik lett) és MotoGP-világbajnok lett, az amerikai versenyző végérvényesen beírta magát a sportág történetébe.

Hayden 2003-tól 2008 végéig a Repsol Honda gyári csapatánál versenyzett, majd 2009-től öt évet töltött a Ducati gyári csapatánál. 2014-ben és 2015-ben Jorge Martínez csapatához szerződött. A 69-es rajtszámú versenyző 2003 és 2015 között 218 versenyen 28 dobogós helyezést szerzett, köztük három győzelmet: egyet Assenben és kettőt Laguna Secában. A MotoGP-világbajnokságban ötször indult a pole pozícióból, és hét leggyorsabb kör is fűződik a nevéhez egy-egy futamon.

5 éve hunyt el Nicky Hayden

2016-ban a Honda Motor Europe színeiben a Superbike-világbajnokságon debütált. Első évében a világbajnokság ötödik helyén végzett, megnyerte a sepangi esős futamot, ami a mai napig az utolsó Honda győzelem a Superbike-világbajnokságban, és további három dobogós helyezést is szerzett.

Nicky Hayden akart lenni az első olyan versenyző, aki egyszerre lett amerikai bajnok, MotoGP-és Superbike-bajnok. A sors azonban másképp rendelkezett.

A végzetes baleset a misanói pályától néhány száz méterre történt, amikor az amerikai versenyző a Via Raffaelli és a Via Tavoleto kereszteződésében ütközött egy fekete Peugeot 206 Coupéval.

Az ütközés ereje a Kentucky állambeli Owensboróból származó 35 éves amerikait először a szélvédőnek csapta, majd az úttestre vetette, melynek következtében súlyosan megsérült. Haydent először a riminibeli kórházba szállították, majd helikopterrel a cesenai Ospedale Maurizio Bufalini neurológiai szakklinikára, ahol az orvosok az életéért küzdöttek.

A fejsérülései olyan súlyosak voltak, hogy az orvosok kezdettől fogva rendkívül kritikus állapotról beszéltek. Műtétre sajnos nem kerülhetett sor, az EEG-n csak gyenge agyhullámok voltak mérhetők. Néhány nappal a baleset után lekapcsolták a gépekről.

Nyugodjon békében!