2024. április 19. 17:45
KezdőlapMotoGPEgy Forma-1-es pilóta mentené meg a COVID és a háború miatt elmaradt...

Egy Forma-1-es pilóta mentené meg a COVID és a háború miatt elmaradt Finn Nagydíjat

Csődeljárás alá kerültek a Finn Nagydíj helyszínének szánt KymiRing üzemeltetői, ám a Forma-1-ben szereplő Valtteri Bottas újraélesztené a projektet. Az Alfa Romeo versenyzője már tárgyalt a tulajdonosokkal.

2019-ben hivatalossá vált, hogy a Finn Nagydíj visszatér a gyorsaságimotoros-világbajnokságba, hiszen 2020-ban helyet kapott a versenynaptárban. A futamot július közepén rendezték volna, ám a koronavírus-járvány miatt oly sok más fordulóhoz hasonlóan ezt is törölni kellett. A mezőny azóta sem látogatott el oda, miközben az üzemeltetők komoly bajba kerültek.

A projekt több mint 15 éve, 2007-ben indult, majd 2019-ben az ország déli részén található Kausalában elhelyezkedő KymiRing üzemeltetői megállapodtak a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dornával, hogy egy kisebb tesztet rendeznek, a következő öt évben pedig otthont adnak egy fordulónak. A 2020-as és a 2021-es futamot azonban a koronavírus miatt nem lehetett nézők előtt megrendezni, a zárt kapus lebonyolítást pedig ellehetetlenítette, hogy a paddock és az összekötő utak sem készültek el.

Ami a tavalyi évet illeti, februárban kitört az orosz-ukrán háború, és bár a verseny akkor is bekerült az eredeti versenynaptárba, az ellátási láncok megszakadása és Finnország NATO-csatlakozási kérelme miatt ismét törölni kellett a viadalt. Az idei évre pedig már be sem került a naptárba, miután a pályát nem homologizálták időben, ráadásul a tulajdonosokat csődeljárás alá vonták.

Kymiring
Idén már az eredeti versenynaptárba sem került be a Finn Nagydíj (Fotó: MotoGP Media)

Azonban akad valaki, aki szívén viseli a pálya sorsát, és minden erejével igyekszik megmenteni a projektet. Valtteri Bottasról van szó, aki tizenegyedik évét tölti a Forma-1-ben, korábban tíz futamot is nyert a négykerekűek királykategóriájában, jelenleg pedig az Alfa Romeónál versenyez. A finn pilóta azt sem zárja ki, hogy a pálya megkaphatja a Nemzetközi Automobil Szövetség legmagasabb minősítését, és az F1-es mezőnyt is vendégül láthatja.

„Szeretnék látni egy rendes pályát Finnországban, egy igazi, nemzetközi szintű pályát – nyilatkozta. – A helyzet viszont az, hogy a pályaépítő cég most csődbe ment, szóval innen nem lesz könnyű a kiút. Azonban már tárgyaltam velük, hogy lássam, tudok-e segíteni, vagy tenni valamit. Egyelőre csak ennyi, csupán megbeszélések [zajlanak], de nem könnyű. Finnország olyan helyszín, ahol rendes tél van, ami azt jelenti, hogy akkor nem lehet versenyezni. Meglátom, hogy van-e valamilyen lehetőség.”

A pálya weboldala szerint a legfontosabb tulajdonosok között a Finn Motorsportszövetség is ott van más magánvállalatok mellett. A hírek szerint összesen 25 millió eurós, azaz több mint 9 milliárd forintos tartozást halmoztak fel többek között az elmaradt MotoGP-futamok miatt, de a Nitrocross és a ralikrossz-világbajnokság is hasonló helyzetbe került. A helyszín közösségi médiás platformjai már hat hónapja nem aktívak.

Korábban már rendeztek Finn Nagydíjat, amelynek 1962-ben és 1963-ban Tampere, majd utána egészen 1982-ig az imatrai utcai pálya adott otthont. A királykategória mezőnye azonban egy évvel korábban versenyzett ott utoljára. Azt a futamot Marco Lucchinelli nyerte, aki aztán egy héttel később a világbajnoki címet is megszerezte az 500 köbcentiméteresek között.