back to top
2024. május 03. 09:22
KezdőlapMotoGPA sprintversenyek bevezetése már a bukási statisztikában is látszik ─ aggasztó számok...

A sprintversenyek bevezetése már a bukási statisztikában is látszik ─ aggasztó számok a szezon első negyedében

A MotoGP rekordszámú bukással zárja a szezon első negyedét. A három kategória közül a királykategória az, amelyben 114 baleset történt. Lássuk, hogyan változott a statisztika a tavalyi évhez képest.

A Moto3 a legkevésbé érintett a három közül. Ugyanebben az időszakban 2022-ben a versenyzők 87 alkalommal ütköztek, míg a Moto2-ben 48%-kal kevesebb baleset történt. Idén ennél több, majdnem feleannyi (összesen 77). Ez már az összesített számokban is rekordnak hangzik: 335 baleset történt tavaly összesen a MotoGP-ben, 428 a Moto2-ben és 343 a Moto3-ban.

2022-ben, az első öt nagydíj után összesen 82 baleset volt. A mostani 114-hez képest ez 32-vel több bukás, ami jelentős szám, még akkor is, ha még csak a szezon első negyedét nézzük.

A bukott versenyzők listáját Joan Mir vezeti a legtöbb bukással összesítésben, 11. Mögötte Álex Márquez és Jack Miller 9, Augusto Fernández 8, Aleix Espargaró 7, Marco Bezzecchi, Luca Marini és Jorge Martín 6, míg Marc Márquez és Miguel Oliveira 5 alkalommal bukott.

A legaggasztóbb a sérülések listája: Pol Espargaró szenvedte el a legkomolyabb bukást a tüdőzúzódással és nyolc csonttöréssel; Bastianini eltörte a lapockáját; Marc Márqueznek eltört az első kézközépcsontja; Oliveirának egy ina sérült; Martín eltörte a lábujját; Mir fejsérülést szenvedett; Bagnaia a bokáját, Marini pedig a jobb kezében lévő kézközépcsontot törte el.

Így a 22 versenyzőből 9 sérült, 5 pedig legalább egy versenyt kihagyott. Az okok egy gyors elemzés alapján több mint nyilvánvalónak tűnnek, a sprintversenyek fokozzák az izgalmakat, de a veszélyt is.