back to top
2024. július 27. 02:51
KezdőlapMoto3A svájciak feltörekvő reménysége volt, egészen a mugellói tragédiáig

A svájciak feltörekvő reménysége volt, egészen a mugellói tragédiáig

Május 30-a nehéz nap a MotoGP történetében, hiszen két évvel ezelőtt a svájci reménység, Jason Dupasquier a Mugellóban történt kvalifikációs balesete következtében hunyt el.

„Ma van két éve, hogy elvesztettük Jason Dupasquiert, de mindig a gondolatainkban és a szívünkben lesz” ─ olvasható a motogp.com hivatalos csatornáján ma, május 30-án.

Számos kép és poszt emlékezik meg a svájci tehetségről, akit túl korán, mindössze 19 évesen vesztette életét.

 „Minden nap hiányzol nekünk” – írta a svájci egykori csapattársa és jó barátja, Filip Salač egy képhez, amelyen kettejüket együtt láthatjuk a pályán.

„A veszteséged leírhatatlan űrt hagyott maga után” ─ csatlakozott hozzá a PrüstelGP csapata. „Jason, érezd magad átölelve odafent.”

Jason 50-es rajtszámát a Dorna még a 2021-es Német Nagydíjon vonultatta vissza, de ha az ember figyelmesen végigsétál a paddockon, akkor két évvel később még mindig találni egy-egy „Ja50n” feliratot.

Emlékek egy olyan versenyzőről, akinek karrierje épp akkor ért véget hirtelen, amikor a csillaga felemelkedőben volt.

Egy éve hunyt el Jason Dupasquier

Jason Dupasquier 2001. szeptember 7-én született. A Moto3-as világbajnokság 2020-as nehéz első, pontok nélküli szezonja után gyors javulást ért el: A svájci versenyző rájött, hogy keményebben kell dolgoznia, ha győzni akar a legerősebb spanyol és olasz ellenfelek ellen. Ezért úgy döntött, hogy magasabb szintre emeli a teljesítményét, és ennek érdekében áldozatokat hoz. Szüleivel ezért a tél folyamán Dél-Spanyolországban telepedett le, ahol jobb időjárási körülmények között szinte naponta edzett különböző motorokkal, valamint országúti kerékpárral. Az édesapa, Philipp Dupasquier, aki egykor a motokrossz-világbajnokság negyedik helyezettje volt, meg volt győződve fia tehetségéről, és a legjobb tudása szerint támogatta őt a világ élvonalába vezető úton.

A fiatal Dupasquier 17 évesen a nyolcadik helyen végzett a 2019-es Red Bull Rookies Cup szezonban. Két ötödik helyet jegyzett, ami akkor a szezon legjobb eredménye volt, majd a PrüstelGP feljuttatta őt a világbajnokságra.

Valójában Jason Dupasquier (2020-ban Katarban debütált a Moto3-as világbajnokságban) a 2021-es év első öt nagydíján remekül kezdett, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a szezonnyitón a tizedik helyen végzett. A 2021-es spanyol futamon, Jerezben a hetedik helyen mutatta be legjobb teljesítményét.

Aztán 2021. május 29-én délután bekövetkezett a végzetes kvalifikációs baleset: a Q2 záró szakaszában Dupasquier a gyors „Arrabbiata 2” kanyarban óriásit bukott, és az őt követő Ayumu Sasaki elgázolta. A firenzei Careggi kórház orvosainak erőfeszítései ellenére a fiatal versenyző egy elhunyt. Mindössze 19 éves volt.

Azóta két év telt el, de Jason Dupasquier emlékei megmaradtak a paddockban, és azon túl is.