2024. április 26. 07:58
KezdőlapMoto2Drámai módon bukta el a világbajnoki címet, melynek megszerzésére többé esélyt sem...

Drámai módon bukta el a világbajnoki címet, melynek megszerzésére többé esélyt sem adott a sors

Luis Salom a Moto2-esek katalán hétvégéjének második szabadedzésén szenvedett végzetes balesetet 2016. június 3-án. Rá emlékezünk most.

Luis Salom 2009-ben mutatkozhatott be a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis géposztályában a Spanyol Nagydíjon szabadkártyával. Első világbajnoki futamán 23. lett. Első dobogóját 2011-ben, Assenben gyűjtötte be, a 2012-ben pedig a hőn áhított futamgyőzelem is összejött Indianapolisban. A 2013-as szezonra a Red Bull KTM Ajo csapatához került. A szezon nagy részében dominált, az első nyolc futamon a dobogón végzett, köztük négy győzelemmel, és Barcelonától kezdve vezette a pontversenyt.

Az Indianapolisi Nagydíj kvalifikációján egy súlyos balesetben eltörte a sarkát, de sérülten is folytatta a versenyzést, hogy a bajnoki küzdelem a javára dőljön el. A futamot az 5. helyen fejezte be, ami a szezon addigi legrosszabb eredménye volt számára, és az első alkalom, hogy lemaradt a dobogóról. A sérülés ellenére megnyerte a következő két futamot Brnóban és Silverstone-ban, hogy tovább növelje pontelőnyét. Bajnoki reményei azonban komoly veszélybe kerültek Motegiben, ahol a harmadik helyen haladva áldozatul esett Isaac Viñales, a címvédő Maverick Viñales unokatestvére bukásának, majd miután újra felült a motorra, végül egy második bukás után miatt ki kellett állnia a versenyből. Álex Rins később szintén kiesett, de Viñales a második helyen ért célba, döntő 20 pontot szerezve. Az utolsó, valenciai fordulóban már csak öt pont választotta el az első három versenyzőt, Salom vezetett, de végül kiesett. Visszaállt ugyan, de csak a 14. helyen tudta behozni a motort, így harmadikként zárt az összetettben.

2014-től már a Moto2-ben versenyzett. Ebben a kategóriában háromszor állhatott dobogóra. 2015 végéig szóló szerződést kötött a Pons Racinggel, hogy a korábbi címvédő Maverick Viñales mellett versenyezzen. 2015-ben aztán a katari és az austini versenyeken mindössze két pontot szerzett. A Katalán Nagydíj során Jonas Folgerrel szenvedett balesetet, ami miatt mindketten kiestek a versenyből. Salomot a verseny után kórházba szállították, és megműtötték a törött jobb karját. 2016-ban Salom a SAG Racing alakulathoz igazolt, ahol Jesko Raffin volt a csapattársa.

2016. június 3-án nagyjából a felénél járt a Moto2-esek Katalán Nagydíjának péntek délutáni második szabadedzése, amikor a semmiből megjelent a piros zászló: a spanyol versenyző balesete miatt szakították félbe a tréninget, ami abban a pillanatban is rendkívül súlyosnak tűnt. A helyszínre rögtön kiérkeztek a mentők, majd mentőhelikopter is, de végül az a döntés született, hogy közúton szállítják kórházba a 24 éves versenyzőt.

A FIM, a Dorna és az IRTA kiadott egy közleményt, mely szerint a SAG Team versenyzőjét azonnal megoperálták a Hospital General de Catalunya kórházban, sérülései azonban annyira súlyosak voltak, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Luis Salom helyi idő szerint 16 óra 55 perckor hunyt el.

Nyugodjon békében!