2024. március 29. 01:30
KezdőlapMotoGPEllenfelei teszik tönkre Aleix Espargaró szórakozását a sprintfutamokon

Ellenfelei teszik tönkre Aleix Espargaró szórakozását a sprintfutamokon

Aleix Espargaró elárulta, bár néha jó szórakozást nyújt, személy szerint több okból sem rajong a sprintfutamokért. Azt ugyanakkor elismeri, hogy a formátumváltozásra szüksége van a MotoGP-nek, amely szerinte nem a legszebb napjait éli, ami a népszerűséget illeti.

Az idei évre fontos változtatásokat vezettek be a MotoGP hétvégi formátumát illetően. A legfontosabb ezek közül a sprintfutam, amely minden szempontból nagyjából feleannyit ér, mint a vasárnapi főverseny, de emellett lerövidítették a bemelegítés hosszát, négy helyett három edzést rendeznek, és a futam előtt tartanak egy versenyzői parádét.

A sprintfutamok kapcsán megoszlanak a vélemények. Sokan azért szeretik, mert nagyobb csatákat lehet látni, hiszen a mezőny tagjai mindent beleadhatnak, mások viszont kevésbé kedvelik. Közülük többen úgy vélik, hogy az új formátummal nő a sérülés veszélye, mások pedig arra hivatkoznak, hogy hosszú távon kimeríti a pilótákat. Aleix Espargaró is hasonlóan gondolja, bár ő leginkább a mentális részére célzott.

„Sokkal nagyobb stresszel jár, mint korábban – nyilatkozta a SPEEDWEEK.com-nak. – Még mindig egy kicsit jobban kell alkalmazkodnunk, és meg kell próbálnunk élvezni ezt az egészet. Számomra nagyon fontos, hogy élvezzem a hétvégét, jelenleg viszont túlságosan sokat stresszelek, mert minden edzésen meg kell húzni a gázt, hogy a legjobb tízben maradjunk. Ez néha ahhoz vezet, hogy elveszítem a koncentrációmat, és nem igazán készülök a futamra.”

MotoGP, Aleix Espargaró, Aprilia, Francia Nagydíj 2023, péntek
Espargaró elmondta a véleményét az új formátumról (Fotó: Piaggio Group)

Espargarónál ezt követően afelől érdeklődtek, hogy szereti-e, illetve élvezi-e a sprintfutamokat, ám ő ezt kettéválasztotta. „Ez két különböző kérdés – válaszolta. – Én nem szeretem, de néha jó móka a határon motorozni, mint például az időmérőn. A versenyen általában nem tudunk a határon menni a gumikopás, az üzemanyag-fogyasztás és számos más dolog miatt. A sprintfutamokon ezt meg lehet tenni a rövid versenytáv miatt, mert nem kell figyelni a gumikra és a többi tényezőre. Ez remek, de néha nehéz jól szórakozni a többi pilóta agresszivitása és az [általuk választott] ívek miatt. Tudom, hogy ez kicsit furcsa válasz.”

Espargaró a jelenlegi mezőny legidősebb versenyzője, és már 2004 óta része a gyorsaságimotoros-világbajnokságnak. A MotoGP-ben 2009-ben debütálhatott, és 2011 kivételével azóta minden idényben a királykategóriában versenyzett. Ennélfogva sok mindent látott már, és meg tudja ítélni, hogy szerinte jó irányba tart-e a sportág.

„A népszerűségét tekintve a MotoGP jelenleg nincs a legjobb állapotban – fogalmazott. – Emlékszem, amikor tizenkettő, tizenhárom, tizennégy, tizenöt évvel ezelőtt debütáltam a bajnokságban, szinte minden nagydíj telt házas volt. Végső soron ez egy show, mert az emberekért versenyzünk. Szóval ha nincsenek rajongók, akkor nincs sok értelme annak, hogy az egész világon versenyezzünk, ezért most meg kell értenünk, hogy miként tudnánk javítani, hogy még inkább kapcsolatot teremtsünk a szurkolókkal. Ez a legfontosabb dolog.”

Espargaró úgy véli, a mostani szezonra bevezetett módosítások hosszú távon javíthatnak a sportág helyzetén. „Igen, de szerintem ezt már régen meg kellett volna lépnünk – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Azonban az idei az első év, amikor úgy látom, hogy valami változik a bajnokságban. Szerintem jó irányba halad, de sajnos ez nem egy olyan helyzet, amit egyik napról a másikra meg lehet változtatni. Remélhetőleg a jövőben majd kifizetődik.”