2024. március 29. 15:56
KezdőlapHírekVáratlanul visszavonult Toni Elias, akinek győzelme bajnoki címtől foszthatta meg Rossit

Váratlanul visszavonult Toni Elias, akinek győzelme bajnoki címtől foszthatta meg Rossit

A szezon közepén bejelentette visszavonulását Toni Elias, aki összesen egy vb-címet és 17 futamgyőzelmet szerzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző kategóriáiban. A MotoGP-ben egyszer diadalmaskodott, de az több szempontból is emlékezetes diadal volt.

Legyen szó bármilyen sportágról, viszonylag ritka, hogy valaki a szezon közben vonul vissza. Toni Elias azonban ezen kevesek közé tartozik, ugyanis a spanyol motoros a hétvégén bejelentette, hogy felhagy a versenyzéssel. A 40 esztendős pilóta meglehetősen furcsa időpontot választott erre, ugyanis legutóbbi futamának leintése után közölte ezt a nyilvánossággal.

Elias idén a MotoAmericában, azon belül is a Superbike kategóriában szerepelt a Team Hammer színeiben, és három forduló, illetve hat futam után a bajnokság kilencedik helyén áll. A mezőny legutóbb a Road Americán szerepelt, ahol egy hatodik, majd egy ötödik pozíciót gyűjtött be. A második versenyen nagy csatát vívott Mathew Scholtzcal, akit mindössze 161 ezreddel előzött meg. „Nagy csatát vívtunk. Nagy munka volt, jó így célba érni” – nyilatkozta a televíziónak, majd jött a meglepetés.

„Nos, a mai volt az utolsó táncom, az utolsó versenyem – jelentette ki. – Szeretnék köszönetet mondani Chris Ulrichnak [a csapat elnökhelyettese – a szerk.], John Ulrichnak [a csapat társalapítója – a szerk.] és a Team Hammernek. Mindenkinek, aki támogatott, dolgozott, és segített nekem ebben az időszakban. A visszatérés nem úgy alakult, ahogyan vártam, úgyhogy nagyon szépen köszönöm! Jól éreztem magam az utolsó [futamomon].”

Elias 1999-ben mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres géposztályában. Itt, valamint a 250-esek között is a harmadik helyig jutott az összetettben, hogy aztán 2005-ben, a Fortuna Yamaha színeiben a MotoGP-ben is debütálhasson. Első idényében a bajnokság tizenkettedik helyén zárt, majd egy kilencedik pozíció következett, nem kis részben egy kiugró eredménynek.

Elias mindössze egyetlen győzelmet aratott a királykategóriában, de az annál emlékezetesebb volt. A spanyol versenyző a 2006-os szezon utolsó előtti futamát csak a tizenegyedik helyről kezdhette meg Estorilban, ám sikerült felzárkóznia, majd az utolsó kör végén legyorsulta Valentino Rossit a célegyenesben, és 2 ezreddel megverte őt. Mindez kulcsfontosságú volt a vb-cím szempontjából, ugyanis az olasz pilóta végül 5 ponttal kapott ki Nicky Haydentől. Ha Rossi megnyeri a Portugál Nagydíjat, és persze Valenciában minden ugyanúgy alakul, akkor pontegyenlőséggel ő lett volna a világbajnok. Szintén érdekesség, hogy Jack Miller 2016-os asseni győzelméig ekkor nyert utoljára szatellitcsapat a MotoGP-ben.

Elias a következő három idényben összesen öt dobogóig jutott, majd 2010-ben az újonnan létrehozott Moto2-ben indult, és hét győzelmet szerezve begyűjtötte a világbajnoki címet. Egy évvel később visszatért a királykategóriába, a következő négy szezonban viszont már nem kapott ülést a teljes idényre, a 2014-es esztendőt teljes egészében kihagyta, mivel a Superbike-világbajnokságban szerepelt. A 40 éves pilóta összesen 17 diadalig jutott a különböző kategóriákban.

2016-tól kezdve a MotoAmericában versenyzett, és mindjárt az első három futamát megnyerte. Az összetettben végül a harmadik pozícióban zárt, ám egy évvel később már nem talált legyőzőre. Ezt két második, majd egy negyedik pozíció követte az összetettben, az előző két idényben viszont már csak beugróként kapott lehetőséget.