2024. április 19. 14:06
KezdőlapMotoGPMarc Márquez egyvalamiben meg sem közelíti Valentino Rossit

Marc Márquez egyvalamiben meg sem közelíti Valentino Rossit

Bár a világbajnoki címek számában már jó ideje csak egyre van tőle, az anyagiak tekintetében Marc Márquez jelentősen elmarad Valentino Rossitól. A spanyol versenyző kevesebb mint a felét keresi annak, mint amennyit egykori riválisa a csúcson kapott kézhez, és ebben még nincs benne az infláció.

Könnyen lehet, hogy örök kérdés marad a MotoGP szurkolói között, hogy összességében Valentino Rossi vagy Marc Márquez (volt) a jobb versenyző. Nos, ebben most semmiképpen sem akarunk igazságot tenni, bizonyos adatok az egyik, mások a másik mellett szólnak. Egyvalamiben viszont mindenképpen az olasz pilóta volt sikeresebb, de ez nem kapcsolódik közvetlenül a pályán elért eredményekhez.

A La Gazzetta dello Sport nemrég összehasonlította Rossi korábbi fizetését, illetve összkeresetét a mai mezőny tagjaiéval, különösen Márquezével. A kilencszeres világbajnok rekordfizetése 30 évi 30 millió euró volt, 2008 és 2010 között rendre ennyit vihetett haza. Két évvel később ő volt a huszadik legjobban fizetett sportoló a maga 30 millió dollárjával.

2015-ben ismét előkelő helyre került egy ranglistán, hiszen 275 millió dollárjával ezúttal a tizennegyedik pozíciót foglalta el azon sportolók között, akik a legtöbbet keresték az előző évtizedben, ami a mai napig példa nélküli a MotoGP-ben. Még 2020-ban, karrierje alkonyán is 7 millió eurót kapott csak a versenyzésért, összesen pedig már 140 millió eurót vihetett haza a versenyekért járó díjazások, a szponzori szerződések, a Yamahától származó bevételek, az ő nevével fémjelzett árucikkek, valamint különböző vállalkozások révén.

Marc Márquez az élen, utána jön a meglepetés – ennyit kerestek tavaly a MotoGP versenyzői

2021-ben, MotoGP-pályafutása utolsó évében már „csak” 4 millió euró volt a fizetése, de ez még így is több, mint amennyit az állandó mezőny nagy része kézhez kap. Visszavonulása után pedig szintén nem panaszkodhat, hiszen cégei becslések szerint évente 8 millió eurós profitot termelnek.

Ami a mostani pilótákat illeti, aligha lepődik meg bárki is azon, hogy a legnagyobb fizetést Marc Márquez kapja. Mindez azonban úgy is jelentősen elmarad attól, amit Rossi fénykorában kapott, hogy az inflációt nem vesszük figyelembe, hiszen a nyolcszoros világbajnok a nem hivatalos adatok szerint évente 12,5 millió eurót kap a Hondától. Ha pedig a különböző szponzori szerződések is számítanak, akkor ez az összeg 40 millió euró, amely még mindig jelentősen elmarad a csúcson lévő Rossi keresetétől.

Összehasonlítva a Forma-1-gyel, a négykerekűek királykategóriájában Max Verstappen a legjobban fizetett pilóta a maga körülbelül 55 millió dollárjával. Rajta kívül csak Lewis Hamilton fér fel a Forbes 50 legjobban fizetett sportolót felvonultató listájára a motorsport képviselői közül, vagyis jelenleg egyetlen MotoGP-pilóta sincs ott a közvetlen elitben, legalábbis ebben a tekintetben.