back to top
2024. május 06. 09:24
KezdőlapMotoGPHotdogevéssel ünnepelt hazai közönség előtt Bagnaia, aki megszenvedett a győzelemért (videó)

Hotdogevéssel ünnepelt hazai közönség előtt Bagnaia, aki megszenvedett a győzelemért (videó)

Francesco Bagnaia a motorról leszállva hot dogot evett az őt ünneplő közönség előtt, miután tökéletes hétvégét teljesített az Olasz Nagydíjon. A címvédőnek váratlanul nehezen alakult a hajrá, ahogyan Jorge Martín is megszenvedett a végén, ám Johann Zarco nem tudta őt levadászni.

Tökéletes hétvégét zárt Francesco Bagnaia az Olasz Nagydíjon, miután az időmérőt és a sprintfutamot követően a versenyt is megnyerte, így zsinórban másodszor győzött a hazai futamán. Mögötte a két Pramac, Jorge Martín és Johann Zarco ért célba, így a Le Mans-i viadal után zsinórban másodszor alkotta ugyanaz a három motoros a dobogót, ráadásul ugyanolyan sorrendben.

Marc és Álex Márquez kiesése után Bagnaia sima győzelemmel növelte előnyét a vb-n

A leintés után hatalmas ünneplés kezdődött, és, ahogyan azt ilyenkor kell, a levezető kör során Bagnaia megállt egy kicsit a közönség előtt. Sőt, a gyári Ducati pilótája nemcsak ünnepelt a nézőkkel, hanem még egy hot dogot is kapott, amelyből természetesen evett is, miközben a nézők az ő nevét skandálták. A fesztiválhangulat aztán a pódiumceremónia közben, illetve után is folytatódott.

Ami magát a futamot illeti, Jack Miller ugyan lerajtolta az olasz versenyzőt, de Bagnaia szinte azonnal visszaelőzte őt, utána pedig nem lehetett őt utolérni. Bár Martín egy ideig viszonylag közel motorozott hozzá, később elhúzott tőle, a leintés előtt azonban csökkenni kezdett a különbség, és a 26 éves versenyző végül csak alig több mint 1 másodperccel nyert. Mindez nem volt véletlen.

„Rendkívül boldog vagyok a tökéletes hétvége miatt – nyilatkozta Bagnaia a leintés utáni interjúk során. – Nem ilyen futamra számítottam, mert biztos voltam benne, hogy a közepes hátsó gumi tartósabb lesz, de az utolsó körökre teljesen elfogyott. Nagyszerű munkát végeztünk, most pedig irány a Sachsenring egy hét múlva!”

Martín Álex Márquez rajtbüntetése miatt ezúttal a hatodik helyről indulhatott, ám a remek kezdésnek köszönhetően hamar feljött a második pozícióba. Miután megelőzte Luca Marinit, majd Millert, Bagnaiát is üldözőbe vehette, de mindez nagyban annak volt köszönhető, hogy a többséggel ellentétben lágy hátsó gumin indult. Ennek pedig a viadal második felében látta a kárát.

„Nagyon nehéz verseny volt – kezdte. – Azért választottam a lágy hátsó gumit, mert a közepesen nem volt meg a magabiztosságom. Azt mondtam, hogy »rendben, akkor kockáztatok«. Tegnap remekül éreztem magam, de onnantól, hogy tizenkét kör volt hátra, nagyon küszködtem. Peccótól lemaradtam, [de] a mögöttem lévőkkel szemben próbáltam tartani a különbséget. Az utolsó négy kör azonban rendkívül kemény volt, nem maradt tapadásom. Végül eljutottam a célvonalig, és csodálatos pontokat szereztem. A családom és a barátnőm is itt van, ami lenyűgöző. Nagyon várom a következő [hétvégét], mert ez nehéz volt.”

Zarco csupán a nyolcadik helyről rajtolt, ám Aleix Espargarót és Marco Bezzecchit hamar maga mögé utasította, és a Márquez testvérek kiesése után a negyedik helyen találta magát. A verseny vége felé Marini volt az ellenfele, és bár nem elsőre, de sikerült megelőznie. Ekkor még jobb eredményben reménykedett, de a tempója végül csak arra volt elég, hogy a végére éppen 1 másodperc alá csökkentse a lemaradását csapattársával szemben.

„Nagyon örülök, a közepes [hátsó gumin] rendkívül versenyképesek voltunk – fogalmazott. – Tudom, hogy néhány srác lágy hátsó abroncson volt, és arra számítottam, hogy a futam végére visszaesik a teljesítményük, de nem tudom, hogy Marini mit használt. Aztán megelőztem őt, és arra gondoltam, hogy miért ne próbálhatnám meg elkapni Jorgét, mert tisztában voltam vele, hogy lágyon van. Azonban remekül menedzselte [a gumit], én pedig nem tudtam sokkal gyorsabban menni, nagyon meleg volt. A dobogó ugyanakkor fantasztikus.”