back to top
2024. május 09. 05:10
KezdőlapMagyarokSúlyos balesetet szenvedett, kritikus az állapota a többszörös motokrosszbajnok Szvoboda Bencének

Súlyos balesetet szenvedett, kritikus az állapota a többszörös motokrosszbajnok Szvoboda Bencének

A cseh motokrossz-bajnokság vasárnapi futamán súlyos baleset érte Szvoboda Bencét. Csapata tájékoztatása szerint a 31 éves versenyzőt ellenfele elgázolta, és jelenleg kritikus az állapota.

Az előző hétvégén rendezték a cseh motokrossz-bajnokság harmadik fordulóját a Prágától 78 kilométerre délkeletre található Pacovban. A többszörös magyar és cseh bajnok, a világbajnokságot is megjárt Szvoboda Bence idén először állt rajthoz az MX1-es kategóriában. A 31 éves versenyző döntőbe jutott, ám annak első futama annyira borzasztóan sült el számára, hogy jelenleg az életéért kell aggódni, annak ellenére, hogy főnöke, Jan Smolek aznap még úgy fogalmazott, hogy „túl van a legrosszabbon”.

„A vasárnapi cseh bajnoki verseny első futamában Bence elesett, és a mögötte érkező versenyző elgázolta – olvasható csapata, a HTS Team által közzétett Facebook-bejegyzésben. – Mentőhelikopterrel szállították a prágai kórházába, ahol a legjobb orvosi ellátásban részesül. Bence kritikus állapotban van, de részleteket még nem tudunk a nyilvánossággal megosztani. Bízunk a legjobbakban.”

Szvoboda már 2007-ben, mindössze 15 évesen elindult a magyar felnőtt motokrossz-bajnokságban, és a második helyen zárt az MX2-es kategóriában. Később itt, illetve az MX1-esek között összesen 23 pole pozícióig, 40 futamgyőzelemig és 20 összetettbeli elsőségig jutott, és egyéniben, valamint csapatban is öt-öt bajnoki címet gyűjtött be.

Emellett az ADAC MX Masters csúcskategóriájában, valamint az osztrák, a szlovák és a cseh bajnokságban is jó néhány futamgyőzelmet zsebelt be, utóbbiban kétszeres egyéni és egyszeres csapatbajnok. Az Európa-bajnokságon összesen öt versenyen indult, ebből egyszer, 2017-ben az összetettbeli diadalt is sikerült megszereznie Kiskunlacházán.

2011-ben és 2012-ben a világbajnokság mezőnyében is ott volt, a Scott KTM színeiben indult az MX2-es géposztályban. Bár Portugáliában és Spanyolországban nem sikerült a pontszerzés, a pályaismeretnek köszönhetően Németországban, majd Csehországban is összejött a bravúr. Ezzel Németh Kornél után ő lett a második magyar, aki pontot szerzett valamelyik elit kategóriában.

Egy évvel később már az MXGP-ben mérettette meg magát, ám a csehországi fordulót nem tudta befejezni. A technikai sportok többségével ellentétben a motokrosszban évről évre rendeznek versenyt válogatottak számára Motocross des Nations néven: Szvoboda 2009-ben, 2013-ban és 2016-ban képviselte hazánkat. Egyénileg a második alkalommal szerepelt a legjobban, de a csapat a legutóbbi viadalon érte el vele a legjobb eredményt, a huszonhetedik helyet.

Frissítés: a csapat tagadta a halálhírt

Az osztrák CROSS NEWS megírta, hogy Szvoboda életét vesztette a kórházban, a HTS Team azonban tagadta ezeket az értesüléseket. Ezzel együtt a csapat kétségbeejtő híreket közölt: a 31 éves versenyzőn életmentő műtétet hajtottak végre, ám a hétfői vizsgálatok megállapították, hogy az agyi funkciói leálltak. Az istálló közleménye leszögezte, hogy „Bence még nem tekinthető halottnak”.