back to top
2024. május 06. 13:07
KezdőlapMotoGPFélrevezető eredményt kapott sérüléséről Aleix Espargaró, aki dühös öccse miatt

Félrevezető eredményt kapott sérüléséről Aleix Espargaró, aki dühös öccse miatt

Aleix Espargaró elárulta, a kezdeti vizsgálatok nem állapítottak meg törést a lábában, de aztán kiderült, hogy nagyobb a baj, így olyan döntést hozott, amelyet korábban még soha. Az Aprilia versenyzője öccséről, Polról is beszélt, aki ezúttal sem tud visszatérni a mezőnybe.

Aleix Espargaró közvetlenül a múlt heti olasz Nagydíj hétvégéje előtt, csütörtökön szenvedett kerékpárbalesetet, aminek következtében megsérült. A spanyol motoros látványosan sántikált a hétvégén, és egyértelmű volt, hogy óriási fájdalmakkal küszködik, a pénteki edzésnapon még a könnyeit sem tudta visszatartani. Ehhez képest a futamon a hatodik helyen ért célba.

Mindez már a fentiek fényében is kifejezetten nagy bravúr, de ha hozzátesszük, hogy az egyszeres MotoGP-futamgyőztes képtelen volt használni a hátsó féket, akkor még inkább. A mostani, sachsenringi hétvége előtt a 33 éves pilóta részletesen beszélt a sérüléséről. Mint kiderült, az első diagnózis igencsak megtévesztőnek bizonyult.

„Mugellóban a röntgen azt mutatta, hogy semmi nem [tört el], de a hétvégén nagy fájdalmat éreztem – nyilatkozta. – Valószínűleg az egyik legfájdalmasabb futam volt pályafutásom során. Szóval hétfőn elvégeztem az MRI-t, és igen, két törésem van. Van egy nagy duzzanatom, és a szalagok [is sérültek]. Elég súlyos a sérülés. úgyhogy ezen három nap alatt mindent megtettem, amit csak tudtam, rengeteg mágnesterápiát [végeztem], számos gépet [használtam]. Azt javasolják, hogy ne járjak, és ne tegyem le a lábam a földre. Remélhetőleg a Sachsenring vonalvezetése miatt kisebb fájdalmat fogok érezni, mint Mugellóban. Szóval majd itt is mindent megpróbálok.”

MotoGP, Aleix Espargaró, Aprilia, Johann Zarco, Pramac, Enea Bastianini, Ducati, Franco Morbidelli, Fabio Quartararo, Yamaha, Nakagami Takaaki, LCR, Olasz Nagydíj 2023, futam
Espargaró a hatodik helyen ért célba sérülten Mugellóban (Fotó: Piaggio Group)

Az, hogy a röntgenfelvételek alapján nem látszott a törés, elsőre meglehetősen furcsán hangozhat, tekintve, hogy a motorozás csúcskategóriájáról van szó, vagyis a lehető legprofesszionálisabbak a körülmények. Espargaró azonban leszögezte, hogy semmilyen hiba nem történt, és amikor kiderült az igazság, különös érzés fogta el őt.

„Amikor Andorrában elvégeztem [az MRI-t], a kórházban azt mondták nekem, hogy normális, hogy ezek a törések nem látszanak a röntgenfelvételeken – magyarázta. – Múlt hét csütörtökön az orvosok azt mondták, hogy menjek Firenzébe, és végezzek el további vizsgálatokat. Azonban azt mondtam magamban, hogy »miért?«. Mármint úgyis fogok motorozni. Nagyon nagy fájdalmakkal vezettem, különösen pénteken és szombaton. Amikor pedig hétfőn láttam, hogy van némi sérülésem, olyan volt, mintha megkönnyebbültem volna.”

A MotoGP állandó mezőnyének legidősebb tagja kijelentette, hogy a lehető legrosszabb pillanatban, egy tripla hétvége előtt követett el hibát. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy ha Mugellóban sikerült helytállnia, akkor Németországban sem lehet komoly gond ezen a téren, és abban reménykedik, hogy az asseni fordulóra már javul az állapota. Ennek érdekében igyekszik mindent megtenni.

„Alapvetően napi tizenkét-tizennégy órát töltöttem a kanapén a fizioterapeutával, és hétfőtől mostanáig sokat változott a helyzet – fogalmazott. – Mindent megtettem, amit csak tudtam. Elhoztam ide a gépeket, [a futam után] pedig nem fogok hazarepülni, mert úgy gondolom, hogy az az idő, amit az ember az autóban vagy a repülőn tölt, nem hasznos. Szóval a pályafutásom során először fogok a motorhome-mal menni egyik pályáról a másikra, a gépeket használva, és megpróbálok minél jobban felépülni, mert Assen is nagyon fontos pálya számomra.”

Az Espargaró családból nemcsak Aleix küszködik sérüléssel, hanem Pol is, aki még a szezonnyitó hétvégén szenvedett súlyos balesetet. Emiatt azóta sem versenyezhetett, és bár az volt a cél, hogy még a nyári szünet előtt visszatérjen, ez Mugellóban nem történt meg, ahogyan most sem fog. Bátyját bosszantja a kialakult szituáció.

Maradandó egészségkárosodást okozna egy újabb bukás, így Pol Espargaró nem indulhat Sachsenringen

„Pol helyzete dühít, mert szeretném, ha idejönne, és versenyezne – árulta el. – Pol nagyon szomorú. Tegnap [szerdán – a szerk.] jártam nála, és rendkívül szomorú. Jobbnak tartom, ha ő fejti ki a helyzetet, nem akarok én lenni az, aki elmagyarázza a szituációját. Tudjátok, milyen zárkózott az öcsém. Nagyon győzködöm őt, hogy [jövő hét] szombaton és vasárnap jöjjön el Assenbe, hogy lássa a csapatot, mindenkit, és beszélgessen veletek, aztán a futam után hazarepülhet velem. Egyelőre nem akar jönni, de szerintem meg fogom győzni.”

Az idősebbik Espargaró szavai alapján nem valószínű, hogy a Holland TT-n már megvalósul öccse visszatérése. Mindezt persze nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni, amíg nincs hivatalos közlemény, ám tény, hogy már nincs sok idő addig. „Minden héten elvégzi a teszteket, de Mugellóban nem engedték versenyezni, és most Németországban sem hagyják, Assen pedig mindjárt itt van – mondta Aleix Espargaró. – Szóval nehéz lesz.”