back to top
2024. május 07. 01:07
KezdőlapMotoGPMarc Márquez hibája után kettétört az egyik Ducati, Bezzecchié lett a pénteki...

Marc Márquez hibája után kettétört az egyik Ducati, Bezzecchié lett a pénteki nap

Marco Bezzecchi végzett az élen a Német Nagydíj második edzésén a MotoGP-ben, Jorge Martínt és Aleix Espargarót megelőzve. Fabio Quartararo szintén továbbjutott, ellentétben Marc Márquezzel, aki előbb saját motorjának mutogatott, majd hibája óriási balesetet eredményezett.

A Moto3-mal és a Moto2-vel ellentétben a MotoGP-ben nem esett az eső a Német Nagydíj második edzésén, ami kifejezetten fontos volt a Q2-be jutás szempontjából. Így ugyanis a mezőny tagjainak volt esélyük javítani annak érdekében, hogy az összesített ranglistán bekerüljenek a legjobb tízbe, vagy éppen ne essenek ki onnan.

A Moto3-as piros zászló miatt 10 percet csúszó tréningen Jack Milleré volt az első idő 1:24.503 másodperccel, a KTM versenyzője 641 ezreddel előzte meg Luca Marinit. Mindez persze még nem volt mérvadó, ahogyan az sem, hogy Maverick Viñales 981 ezreddel felülmúlta őt. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a köridők folyamatosan javultak: Miller hamarosan visszaállt az élre, miután 1:23.098-as körével 198 ezreddel megelőzte Marco Bezzecchit.

Ezt követően Miguel Oliveira előzte meg az ausztrál motorost, hogy aztán utóbbi megint élre ugorjon. Szűk 10 perccel a vége előtt a portugál versenyző 1:22.037-et motorozott, 105 ezreddel felülmúlva Jorge Martínt. Nem sokkal korábban Nakagami Takaaki bukott, és bár a japán versenyző szerencsére nem sérült meg, de a motorja nagyon csúnyán összetört, aminek következtében kisvártatva megszakították a körözést.

A piros zászló csupán pár percig tartott, utána újra kiengedték a mezőnyt. Ekkor már Marc Márquez és Fabio Quartararo is kijött, akik az edzés elején a garázsban maradtak. A spanyol versenyző egy biztonsági kör után a hetedik helyen kezdett Francesco Bagnaia és Augusto Fernández között, aztán persze visszaesett, többek között azért, mert a Yamaha pilótája a harmadik pozícióba ugrott fel. A 24 éves motoros aztán még egy pozíciót előrelépett, utána viszont Martín és a két gyári Ducati is megelőzte.

Oliveirát sokáig nem taszították le a második edzés tabellájának tetejéről, hiszen ebben a tekintetben csendesebb időszak következett. Egyedül Marco Bezzecchi és Raúl Fernández között volt egy kis konfliktus, miután utóbbi feltartotta az olasz versenyzőt, aki ezt nem vette jó néven. A másik Fernández feljött a harmadik helyre, de ez még mindig nem számított az összesítést illetően, legalábbis a továbbjutás szempontjából.

Oliveira aztán javított, és 1:20.862-es idejével ő volt az első, aki változtatott az összesített első tíz sorrendjén, egész pontosan a harmadik helyre jött fel. Luca Marini ugyan szintén javított, és a második edzés második helyére jött fel, de az összetettben nem sikerült beverekednie magát a legjobbak közé.

Nem sokkal 30 perc elteltével újabb bukás történt: Raúl Fernández a 11-es kanyar kijárata után dobta el a motort, amely végigcsúszott a füvön, ő pedig az aszfalton maradt. Ami az élmezőny sorrendjét illeti, Fabio Di Giannantonio feljött a második helyre, de ő még nem tudott javítani az első edzésen elért idejénél. Ellentétben Millerrel, aki mindössze 4 századdal maradt el Oliveirától, amivel pont az olasz pilótát ütötte ki a továbbjutók közül.

Di Giannantonio aztán bő 20 perccel a vége előtt átvette a vezetést, már ami a második edzést illeti, az összetettben pedig feljött Johann Zarco mögé. Aleix Espargaró előbb 5 ezredre közelítette meg délelőtti körét, majd 53 ezredre feljött Di Giannantonio mögé, az összetettben pedig a harmadik helyet foglalta el ebben a pillanatban.

Oliveira aztán a 10-es kanyarban elesett, a következő kanyarban pedig Márquez dobta el majdnem a motort, de ezúttal is sikerült megfognia. A Honda versenyzője felemelt középső ujjal jelezte, hogy mi a véleménye a versenygépéről, vagy éppen az azt tervezőkről. Honfitársának, Martínnak ennél sokkal jobban alakult a köre, és 1:20.461-es idejével az összetettben is átvette a vezetést.

Szűk 10 perccel a vége előtt Bagnaia feljött a második helyre az egész napot tekintve, miután 215 ezreddel lassabbnak bizonyult a Pramac pilótájánál. Enea Bastianini és Álex Márquez viszont még gyorsabbak voltak nála, így mindketten bejöttek közéjük. A címvédő viszont tovább gyorsult, és 9 századdal felülmúlta Martín idejét.

Miller szintén megelőzte az egyszeres MotoGP-futamgyőztest, egykori csapattársától pedig 49 ezreddel maradt el. Az idősebbik Márquez ezen a ponton már nem volt ott az összesített tabella legjobb tíz pilótája között, és bár jól kezdte a kört, a harmadik szektort elrontotta, ezért visszatért a garázsba.

Quartararo időközben szintén visszaesett, de bő 5 perccel a vége előtt feljött a negyedik pozícióba. Nem sokkal később Viñales esett el a 11-es kanyarban, így neki nem volt esélye a továbbjutásra. Ahogyan Marc Márqueznek és Zarcónak sem, ugyanis a spanyol versenyző az 1-es kanyar előtt elcsúszott, és az ekkor már önálló életet járó motorja telibe találta Zarco Ducatiját, amely ketté is tört. Bár a francia pilóta egy ideig a földön maradt, neki és a nyolcszoros világbajnoknak sem esett baja.

Az edzést ismét megszakították, de csak pár perc erejéig, és bár mindketten visszatértek a pályára, Márquez már nem tudott felérni. Di Giannantonio a 11-es kanyarban bukott, így ő sem tudott már javítani. Végül Bezzecchi bizonyult a leggyorsabbnak 1:20.271-gyel, 4 századdal megelőzve Martínt. Mögöttük Espargaró, Bagnaia, Miller, Quartararo, Luca Marini, Bastianini, Álex Márquez és Zarco lett a továbbjutók sorrendje. Az ifjabbik Márquez szintén elesett, de ez már nem számított.

A MotoGP sachsenringi második edzésének végeredménye