back to top
2024. május 09. 04:20
KezdőlapMotoGPMarc Márquez maga döntött a visszalépés mellett: Túl sok ütést kaptam

Marc Márquez maga döntött a visszalépés mellett: Túl sok ütést kaptam

Bár Marc Márqueznek eltört az ujja a bemelegítésen, az orvosok zöld utat adtak neki a versenyzésre, ám ő a visszalépést választotta. A nyolcszoros világbajnok elárulta, miért döntött így.

Marc Márquez számára rémálomszerűen kezdődött a vasárnap: a Német Nagydíj előtti bemelegítésen nagyot bukott a 7-es kanyarban. Az esést követő képekből látszott, hogy a spanyol motoros nincs teljesen rendben, hiszen sántított, és a kezét is fájlalta. Emellett csalódottsága is jól kivehető volt az alapján, ahogyan a korlátra támaszkodva lehajtotta a fejét.

Marc Márquez bukott, megsérült a bemelegítésen

A 30 éves pilótát elszállították az orvosi központba, ahol megállapították, hogy eltört az ujja, ennek ellenére versenyzésre alkalmasnak nyilvánították. Ekkor úgy tűnt, hogy a Honda versenyzője megkezdi a futamot, amelyen egyébként a hetedik helyről indult volna, és a minél jobb eredmény elérése mellett megkísérelheti, hogy a szezon során először befejezzen egy versenyt.

„Jól van – utalt Márquezre dr. Ángel Charte, a MotoGP orvosa. – Fáj a jobb bokája, és a jobb hüvelykujjára is panaszkodik. [Úgy döntöttünk, hogy] csinálunk egy röntgenfelvételt. Ez semmilyen törést nem mutatott ki a jobb bokában. Egyértelmű, hogy erősen megzúzódott, és egy kis húzódása is van ott. A bal kezének hüvelykujján viszont a [kezétől] legtávolabbi ujjpercében van törés.”

Nem sokkal a MotoGP rajtja előtt azonban érkezett a hír, hogy Márquez mégsem áll rajthoz a Sachsenringen. Mindezt a Honda egy rövid közlemény formájában tudatta a nyilvánossággal. „Marc Márquez úgy döntött, hogy kihagyja a Német Nagydíjat, miután balesetet szenvedett a 7-es kanyarban a délelőtti bemelegítés során” – olvasható a japánok honlapján.

Miután az ember elolvasta és értelmezte a hírt, egyvalamire lehetett figyelmes: a visszalépés nem az orvosok döntése volt, hanem maga az érintett határozott így. Mindez egyáltalán nem vall Márquezre, aki még a 2020-as jerezi bukása után egy héttel is motorra akart ülni, vagy éppen a tavalyi mandalikai highside-ját követően szeretett volna részt venni a versenyen, és öccsének, Álex Márqueznek kellett lebeszélnie erről.

Hozzá kell tenni, hogy a hatszoros MotoGP-világbajnoknak nem ez volt az első esése a hétvégén, de még csak nem is a második. Pénteken a második edzés végén bukott, ami csúnya ütközést eredményezett Johann Zarcóval, míg szombaton háromszor is a földön kötött ki. Márquez maga is ezzel magyarázta a döntését.

„Négy vagy öt esés után, a délelőttöt követően nem érzem magam késznek a versenyzésre – fogalmazott. – Inkább nem erőltetem. Túl sok ütést kaptam, és van egy apró törésem is. Nem igazán érzem magam késznek.” A következő futamot egy hét múlva rendezik Assenben, kérdés, hogy Márquez milyen állapotban érkezik majd meg a Holland TT-re.