back to top
2024. május 06. 12:42
KezdőlapMotoGPMartínnak a gumija okozott gondot, Bagnaia nem csalódott az elbukott győzelem miatt

Martínnak a gumija okozott gondot, Bagnaia nem csalódott az elbukott győzelem miatt

Jorge Martín kiemelte, hogy két év kemény munkája után tudott nyerni a Német Nagydíjon, a futam közepén ráadásul a hátsó gumiját is menedzselnie kellett. Francesco Bagnaia a határon volt a hajrában, míg Johann Zarco szerint javulnia kell ahhoz, hogy a győzelemért harcoljon.

Hihetetlen izgalmakat hozott a Német Nagydíj a MotoGP-ben. Jorge Martín a szombati sprintfutamhoz hasonlóan ezúttal is élre tört a hatodik helyről, ám most nem volt annyira könnyű dolga, mint szombaton. A spanyol versenyzőt ugyanis a hajrára utolérte Francesco Bagnaia, majd át is vette a vezetést, de a Pramac pilótájának volt válasza, utána pedig nem engedte ki a győzelmet a kezéből. A harmadik helyet csapattársa, Johann Zarco gyűjtötte be.

Marc Márquez visszalépett, Martín óriási csatában győzte le ismét Bagnaiát a Német Nagydíjon

Martín a 2021-es Stájer Nagydíj után másodszor diadalmaskodott a királykategóriában, a mostani elsőségére közel két esztendőt kellett várnia. Egy ponton az abroncsa is nehézséget okozott neki, de ezzel is meg tudott birkózni. A 25 éves motoros bízik benne, hogy ez csak a kezdet, és jó formája a továbbiakban is kitart.

„Nagyon érzelmes pillanat – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Majdnem két éve harcoltam érte, de végre eljött. Nehéz futam volt, Pecco nagyon keményen nyomta. A futam közepén volt egy kis gondom a hátsó gumival, úgyhogy azt próbáltam menedzselni. Az volt a célom, hogy az élen legyek, és még akkor is, amikor [Bagnaia] megelőzött, igyekeztem visszatérni az élre, az utolsó két körben pedig a maximumot adtam bele. Az elején talán nekem sikerült jobban megóvnom a gumikat. Nagyon boldog vagyok. A következő [fordulókra] koncentrálok, remélhetőleg ez az első lépés. Egyre közelebb vagyunk, ez a legfontosabb. Köszönöm a családomnak és azoknak, akik a tavalyi szezonban rengeteg támogatást nyújtottak nekem! Mindenre készen állunk.”

Martín ezzel megerősítette második helyét az összetettben, és 16 pontra megközelítette a listavezető Bagnaiát. A címvédő mindent megpróbált az utolsó körökben, egy ponton össze is értek a motorok, de szerencséjükre egyikük sem járt pórul a küzdelemben. A gyári Ducati versenyzője annak ellenére is elégedetten távozik a Sachsenringről, hogy ezúttal a sprint- és a főfutamot sem nyerte meg.

„Azt kell mondanom, hogy Jorge nagyon erős volt ma, pedig igyekeztem – kezdte. – A tegnapi naphoz képest fejlődtünk, és versenyképesek voltunk. Az utolsó körökben egyre jobban csökkentettem a hátrányt, de ez nem volt elég ahhoz, hogy az élre kerüljek. Az utolsó előtti körben megpróbáltam, de összeértünk, utána volt egy kanyar, amely kissé határeset volt, de túl messze volt. Örülök a második helynek, a maximumot adtam. Lépjünk tovább Assen felé!”

Ahogyan Mugellóban, úgy most is Zarco állhatott fel melléjük a dobogóra, aki zsinórban harmadszor lett harmadik, ami a vasárnapokat illeti. A francia versenyző a futam elején visszaesett a hetedik helyre, de aztán Aleix Espargarót, Jack Millert és Luca Marinit is maga mögé utasította. Ekkor Brad Bindert vehette üldözőbe, ám a dél-afrikai versenyző hibázott, így kiesett előle. Innentől kezdve lényegében előre- és hátrafelé sem kellett figyelnie.

„Ismét egy jó futam volt – fogalmazott. – Egyértelműen arra számítottam, hogy elég gyors leszek, és közel leszek a győzelemhez. A rajt jól alakult, semmilyen problémám nem volt, de [Marco] Bezzecchi erős volt a féktávon, amely a gyenge pontom. Szóval vesztettem némi időt, de gyorsan erős tempóra váltottam. Utána Brad eléggé gyorsan ment, én pedig mögötte a lehető legjobban kontrollálni akartam a hátsó abroncsomat, és arra gondoltam, hogy ebből előnyöm származhat. Aztán elkövetett egy hibát, és én a harmadik pozícióban voltam. Az első két helyen álló srácra nem volt esély visszazárkózni, túlságosan gyorsak voltak, de legalább képes voltam harcolni. Bezzecchi közeledett, de tudtam tartani a másfél másodperces különbséget. Jó ez a dobogó. Továbbra is javulnom kell néhány dologban, hogy a győzelemért harcoljak, de a fejlődés megvan, úgyhogy nagyon örülök, hogy ismét a képes voltam a tegnapi tempóra.”