back to top
2024. május 03. 07:58
KezdőlapMotoGPMarc Márquez visszalépett, Martín óriási csatában győzte le ismét Bagnaiát a Német...

Marc Márquez visszalépett, Martín óriási csatában győzte le ismét Bagnaiát a Német Nagydíjon

Jorge Martín nyerte a Német Nagydíjat a MotoGP-ben, miután hatalmas küzdelemben, oda-vissza előzgetést követően legyőzte Francesco Bagnaiát. Marc Márquez sérülés miatt nem indult el a futamon.

A Moto3 és a Moto2 versenye után a MotoGP főfutamával zárult a Német Nagydíj hétvégéje. Marc Márquez a bemelegítésen bukott, és annak ellenére, hogy először az volt a kommunikáció, hogy ujjtörése ellenére elindul a futamon, ez végül mégsem történt meg. Az élről Francesco Bagnaia indulhatott, az első sort Luca Marini és Jack Miller egészítették ki. A sprintversenyt megnyerő Jorge Martín a hatodik helyet foglalta el a rajtrácson. Az élmezőnyből mindenki a kemény-közepes kombinációt választotta, egyedül Aleix Espargaró és Fabio Quartararo választottak lágy gumit hátra.

Marc Márquez bukott, megsérült a bemelegítésen

A rajtot Miller kapta el a legjobban, és mind Marinit, mind Bagnaiát megelőzte, Martín pedig feljött a negyedik helyre. Az ausztrál pilóta azonban egy megbicsaklás miatt nagyon hamar visszaesett a negyedik helyre, miközben a Pramac versenyzője megelőzte a VR46 motorosát, így feljött a második helyre a címvédő mögé. Az ötödik helyet Brad Binder, a hatodikat Espargaró foglalta el.

A 4. körben aztán Martín folytatta hadjáratát, és Bagnaia mellett is elment. A spanyol versenyző aztán el is húzott riválisától, a gyári Ducati pilótáját pedig honfitársa üldözte közvetlen közelről. Mögöttük a két KTM helyet cserélt, így Binder foglalta el a negyedik, Miller az ötödik helyet, Johann Zarco pedig visszakapaszkodott a hatodik pozícióba.

A francia motoros a 6. körben Miller mellett is elment, de aztán hamar elveszítette a pozíciót, míg csapattársa előnye már több mint 6 tized volt az élen. Bagnaiának sikerült valamelyest leszakítania Marinit, így a közvetlen élmezőnyben nem alakultak ki csaták. Nem úgy Zarcóék esetében, hiszen a francia versenyző ismét megszerezte az ötödik helyet.

Millerre aztán Marco Bezzecchi is felzárkózott, de az első támadást visszaverte az olasz motorossal szemben. Hátrébb Maverick Viñalesnek véget ért a rémálomszerű hétvégéje, miután technikai hiba sújtotta. Mindeközben Marini hátránya már 1 másodperc fölé nőtt Bagnaiával szemben, aki viszont nem tudott érdemben közeledni Martínra.

A 10. körben változott a sorrend, ugyanis Binder maga mögé utasította Marinit, viszont a csatának köszönhetően már közel 2 másodperc volt a lemaradása Bagnaia mögött. A másik KTM-VR46 csatát viszont utóbbi nyerte, hiszen Bezzecchi megelőzte Millert, így feljött a hatodik pozícióba. Bagnaia eközben valamelyest közeledett Martínra, de utána rögtön visszaállt a különbség.

A 12. körben Marini újabb pozíciót bukott, ezúttal Zarcóval szemben, aki Bindert vehette üldözőbe az újabb dobogós helyezésért. A dél-afrikai pilóta hátránya folyamatosan nőtt az élen álló kettőssel szemben, a 14. körre már 3 másodperc fölé nőtt a lemaradása Bagnaia mögött. A francia pilóta valamelyest közeledett riválisára, aztán viszont visszaállt a kettőjük közötti differencia.

A 16. körre Bagnaia 2 tizeden belülre került Martínnal szemben, bár ez csak ideiglenes volt. Csata azonban nem köztük, hanem a VR46 versenyzői között alakult ki, miután Bezzecchi megtámadta Marinit, ám a kísérlet sikertelen volt. A 18. körben azonban már sikerült elmennie csapattársa mellett, de hátránya másfél másodperc feletti volt a továbbra is a negyedik helyen motorozó Zarcóval szemben.

A 19. körben aztán a negyedikből harmadik lett, ugyanis Binder elesett. A KTM pilótája a 8-as kanyarban bukott, és láthatóan megütötte magát, mert a mozgása nem volt teljesen rendben. Két körrel később Bagnaia ismét utolérte Martínt, és a 12-es kanyarban elment mellette úgy, hogy egy pillanatra nagyon közel került egymáshoz a két motor.

A Pramac pilótája nem szakadt le riválisától, de visszatámadni nem tudott. Egészen a 25. körig, amikor ugyanott és ugyanúgy előzte vissza Bagnaiát, ahol korábban elvesztette a vezetést. A páros egyébként óriási előnyt alakított ki, hiszen Zarco hátránya már több mint 5 másodperc volt.

Ahogyan korábban Martín, úgy Bagnaia sem maradt le, sőt, a 27. körben újból támadott a szokásos helyen, ám ezúttal nem járt sikerrel. Az olasz pilóta töretlenül támadott, az utolsó kör elején még össze is ért a két motor. Azonban Martín is hibázott, így még nem dőlt el minden. Bagnaia a külső íven fordult rá az utolsó kanyarra, és megpróbálta legyorsulni ellenfelét, de 64 ezreddel Martín tudott nyerni. Zarco majdnem 7 másodperccel ért be csapattársa mögött a harmadik helyen. Ami a tabellát illeti, Martín hátránya 16 pontra csökkent a címvédő mögött.

A MotoGP sachsenringi futamának végeredménye