back to top
2024. május 08. 22:08
KezdőlapMotoGPQuartararo gratulált a hétvégén ötször bukó Marc Márqueznek azért, amit csinál

Quartararo gratulált a hétvégén ötször bukó Marc Márqueznek azért, amit csinál

Fabio Quartararo kijelentette, számára nem sokat számít, hogy a középmezőnyön belül hányadik helyen végez, és úgy véli, a tizedik pozíciónál semmiképpen nem érhetett volna el jobb eredményt a Német Nagydíjon. A francia versenyző ezt követően kitért a hétvégén ötször bukó Marc Márquez helyzetére, és méltatta riválisát.

Fabio Quartararo újabb nehéz hétvégén van túl. 2021 világbajnoka a tizenkettedik helyet szerezte meg a Német Nagydíj időmérőjén, majd a sprintfutamon és a főversenyen egyaránt egy pozíciót bukott még ehhez képest is. A francia versenyző így is visszaelőzte Aleix Espargarót, és a tabella nyolcadik helyét foglalja el, de nyilvánvaló, hogy nem ilyen pozíciókért akar küzdeni.

Marc Márquez visszalépett, Martín óriási csatában győzte le ismét Bagnaiát a Német Nagydíjon

A 24 éves motoros a mugellói forduló után kijelentette, hogy egyszerűen tanácstalanok a beállításokat illetően. Most nem fogalmazott ennyire keményen, de szavaiból egyértelműen érezhető, hogy a jelenlegi idényt már elengedte. Még úgy is, hogy a rossz eredmény annak is köszönhető, hogy a közepes helyett lágy hátsó gumival versenyzett, de másképp sem ment volna sokkal többre.

„A legfontosabb, hogy továbbra is dolgozzanak [a Yamahánál]. Akkor talán a szezon vége felé képesek leszünk tenni egy lépést a következő évre vonatkozóan – nyilatkozta, majd a gumiválasztásra is kitért. – Már az első körtől kezdve gondjaim voltak. Számomra nem jelent nagy különbséget, hogy a tizedik vagy a tizenharmadik helyen végzek. A közepes hátsó abronccsal a tizedik pozíció lett volna a maximum, jobb semmiképp.”

Quartararo bizonyos szempontból hasonló cipőben jár, mint Marc Márquez. Képességeik alapján mindketten az élvonalba tartoznak, ám a Honda és a Yamaha is gyengén teljesít. A spanyol versenyző emiatt rengeteget kockáztat: a Sachsenringen például ötször esett el, és a bemelegítésen eltörte az ujját, majd végül ő maga döntött a futamról történő visszalépés mellett. Ellenfele ennek ellenére elismeri azt, amit tesz.

„Nehéz neki – jelentette ki Quartararo. – 2020-ban sérült meg, azóta eljutott a dobogóig, és nyert. Számomra ő a legjobb, mindig száz százalékot ad. Ki bukik ötször, hogy jobb legyen, és a csúcsra érjen? Mentálisan ő az egyik legerősebb, de eljön a pillanat, amikor az ember megüti magát. Vasárnap délelőtt megsérült, mert a maximumon hajtott. Ez most furcsán hangzik, de gratulálok neki ahhoz, amit csinál.”

Márquez idén még nem fejezett be futamot vasárnap, hiszen háromszor kiesett, négyszer pedig el sem indult. Ez a magas szintű kockázatvállalásának tudható be, Quartararo viszont éppen az ellenkezőjét teszi, és eddig mind a hét főversenyen célba ért. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes szerint mindez a motorok közötti különbségből is adódik, ettől függetlenül megérti a nyolcszoros világbajnok hozzáállását.

Marc Márquez maga döntött a visszalépés mellett: Túl sok ütést kaptam

„Azzal kell gazdálkodnunk, amink van – szögezte le. – Az egyenesekben a Honda kicsit jobb, mint a mi motorunk, mi pedig a féktávokon vagyunk jobbak. Ez nálunk valamelyest csökkenti a bukás kockázatát, de végső soron mindannyian rendre a határon vagyunk. Úgy vélem, itt mindenki megérti Marcot.”