back to top
2024. május 02. 17:57
KezdőlapMotoGPQuartararót lesújtja a Yamaha helyzete, találkozót kért a gyártó elnökével

Quartararót lesújtja a Yamaha helyzete, találkozót kért a gyártó elnökével

A 12. rajtpozíció a Sachsenringen volt az első mélyütés Fabio Quartararo számára, és a MotoGP sprintversenyén elért 13. helyével még rosszabb lett a helyzet. Továbbra is teljes a kilátástalanság a Yamahánál.

Fabio Quartararo 2021-ben világbajnok volt a Yamahával, tavaly pedig második lett, mindössze 17 ponttal lemaradva Pecco Bagnaia mögött. 2023-ban azonban az M1 ugyanolyan versenyképtelen, mint a Honda RC213V. A texasi futamon elért harmadik hely Quartararo egyetlen dobogós helyezése ebben a szezonban. Az összesített tabellán a francia csak a kilencedik helyen tántorog, és alig több mint harmadannyi pontja van, mint a listavezető Bagnaiának.

Quartararo tisztességesen teljesített pénteken a Sachsenringen, az FP1 és FP2 összesített eredményei alapján a hatodik helyen végzett, de a kvalifikáción csak a 12. rajtkockát szerezte meg, és a 15 körös sprintversenyen is csak a 13. helyen ért célba, jó 11 másodperccel lemaradva a győztes Jorge Martín mögött.

Briliáns előzéssel állt az élre Jorge Martín, majd utcahosszal nyerte meg a sachsenringi sprintfutamot

„Az egész nap kemény volt. A kvalifikációm nem sikerült jól, az utolsó körömben a sárga zászló is hátráltatott. A versenyen a rajt után beragadtam, és vissza kellett vennem a tempóból, de még ezután is hiányzott valami. Minél előbb megoldást kell találnunk, hogy legalább harcolni tudjunk valamiért.”

Mindeközben látszik, hogy a 24 éves versenyző mentálisan szenved a folyamatos kudarcoktól.

„Egy évvel ezelőtt még nyertem itt, most pedig még a top10-be sem tudok bekerülni, szóval nem könnyű, és nem is tudom élvezni. Mégis nyugodtnak kell maradnom, és ki kell találnunk, hogyan javuljunk. A szezon első negyede lefutott, hamarosan féltávnál járunk, és még mindig nem találtunk semmit. Pár éve várunk a nagy változásokra, remélhetőleg jövőre jó motorral tudnak nekünk szolgálni. Nehéz megtalálni az önbizalmat, amikor ilyen pozíciókban motorozol. Keményen dolgoznak, de nem találnak semmi használhatót a Yamahánál.”

A 11-szeres MotoGP-győztes már felvetette aggodalmait a Yamaha elnökének is.

„Messze nem mi vagyunk a legerősebb márka. Azért kértem a találkozót vele, mert egy harcos vagyok és nyerni akarok. A csapatban senki sem élvezi, ezt a helyzetet, ami most van. Ezért szeretnék mindenkit motiválni, és a rossz energiát jóra fordítani.”