back to top
2024. május 08. 08:30
KezdőlapMotoGPCsapatutasítással segítheti Bagnaiát a gyári Ducati? – reagált a címvédő

Csapatutasítással segítheti Bagnaiát a gyári Ducati? – reagált a címvédő

Francesco Bagnaia élvezte a Jorge Martínnal vívott csatát a Német Nagydíjon, és úgy véli, a vereség ellenére elégedettnek kell lenniük. A gyári Ducati versenyzője reagált arra a felvetésre, hogy a jövőben csapattársa, Enea Bastianini csapatutasítás révén esetleg segítheti őt.

Francesco Bagnaia 21 pontos előnyben kezdte meg a Német Nagydíj hétvégéjét, és bár az akkori második helyezettet, Marco Bezzecchit mind a sprint-, mind a főversenyen legyőzte, most már kisebb különbséggel vezeti a tabellát. Ennek oka, hogy mindkétszer a második helyen végzett Jorge Martín mögött, aki így 16 egységre megközelítette őt az összetettben.

A két pilóta elsősorban vasárnap vívott óriási csatát: a Pramac versenyzője a futam elején az élre tört, de a hajrához közeledve ellenfele utolérte, majd megelőzte őt. Két körrel később a 25 éves motoros ugyanott vette vissza a vezetést, ahol korábban elvesztette azt, és innentől kezdve hiába próbálkozott a címvédő, nem volt valós esélye a győzelemre. Bagnaia ennek ellenére nem elégedetlen.

„Nagyon élveztem a versenyt – nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón. – Sokkal szórakoztatóbb volt, mint a szombati, és nagyon éles volt a csata. Mindent megpróbáltam, de Jorge gyorsabb volt. Az utolsó körökben talán kicsit versenyképesebb voltam, de nem volt esélyem arra, hogy megpróbáljam megelőzni. Két körrel a vége előtt megpróbáltam jobb pozícióba kerülni, de hozzáértem, és vesztettem egy kis [időt]. Ugyanakkor mindennel elégedett vagyok. Szombaton nagy lépést tettünk [előre], és ezzel elégedettnek kell lennünk. Próbáltam elöl lenni, hogy kialakítsak némi különbséget, de a hátsó [gumival] túl konzervatív voltam, ő pedig nyomta. Amikor elöl kissé elhúzott, akkor csak próbáltam minél inkább zárkózni, hogy az utolsó körökben legyen esélyem. A maximumot nyújtottam.”

Martínnak a gumija okozott gondot, Bagnaia nem csalódott az elbukott győzelem miatt

Bagnaia ezt követően azzal viccelődött, hogy ha Martín így folytatja, akkor szükség lesz a csapatutasításra. Mindez tavaly is téma volt jelenlegi csapattársával, Enea Bastianinivel kapcsolatban, és természetesen a jeln lévő újságírók most is lecsaptak a témára. A tavalyi világbajnok ekkor már komolyan válaszolt, és egyértelművé tette, hogy mit szeretne.

„Nem akarok csapatutasítást, nem szeretem a csapatutasítást – szögezte le. – Ez az egyes versenyzők intelligenciáján múlik. Enea tavaly képes volt futamokat nyerni, én pedig nem akartam, hogy a Ducati bármikor is elvegye tőle az esélyt, hogy győzelemért vagy a bajnoki címért harcoljon. Idén ugyanez a helyzet, mert úgy gondolom, és tudom, hogy [elég nagy] bennem a potenciál ahhoz, hogy ne legyen szükségem segítségre. A magam részéről mindent meg akarok tenni, és tudom, hogy ha minden jól működik, akkor harcolhatunk a bajnoki címért.”

Más kérdés, hogy Bastianini a jelenlegi formájában biztosan nem alkalmas arra, hogy segítsen Bagnaiának. A négyszeres MotoGP-futamgyőztes Mugellóban tért vissza a szezonnyitón elszenvedett sérülése után, de mivel még nincs tökéletes állapotban, ott és a Sachsenringen is csak a középmezőnyben csatázott. A nyári szünet után viszont alighanem muszáj összekapnia magát, nem is elsősorban Bagnaia segítése miatt, hanem azért, mert máskülönben veszélybe kerülhet a gyári ülése.