back to top
2024. május 17. 06:05
KezdőlapMotoGPBinder pár milliméter miatt bukta el a harmadik helyet, Marini jogtalannak tartja...

Binder pár milliméter miatt bukta el a harmadik helyet, Marini jogtalannak tartja a büntetést

Brad Binder elárulta, nem vette észre a kijelzőjén a pályaelhagyásra vonatkozó figyelmeztetést, és bár egy ideig meg volt győződve arról, hogy semmi rosszat nem tett, végül elismerte minimális mértékű hibáját. Ellentétben a szintén büntetést kapó Luca Marinivel, aki arra hivatkozik, hogy meglökték.

Két versenyzőt is a legvégén szankcionáltak a Holland TT sprintfutamán a MotoGP-ben. Brad Binder hosszú körös büntetést kapott, miután a szenzorok jelzése alapján túl sokszor hagyta el a pályát, míg Luca Marinit a sikán levágásáért büntették meg. Mivel már egyikük sem tölthette le, ezért mindkét esetben hozzáadtak valamennyi időt az eredményükhöz.

A KTM motorosánál ez 3 másodperc volt, ami a harmadik helyébe került, hiszen így Fabio Quartararo és Aleix Espargaró is átugrotta őt a rangsorban. A dél-afrikai pilóta csak akkor értesült a sportfelügyelők döntésének okáról, amikor leszállt a motorról. Eleinte meg volt győződve arról, hogy nem követett el hibát, de a felvételeket látva el kellett ismernie ennek ellenkezőjét, még ha csak néhány milliméterről is volt szó.

„Sajnos a futamon valamiért nem vettem észre a kijelzőmön, hogy már volt egy pályahatárokra vonatkozó figyelmeztetésem, így fogalmam sem volt, hogy már korábban is hozzáértem a zöld [felülethez ott] – nyilatkozta a leintés után. – Visszamentem a bokszba, és mondtam a csapatomnak, hogy »mi folyik itt? Mit tettem?« Azt mondták, hogy érintettem a zöldet. Őszintén szólva továbbra is száz százalékig biztos voltam benne, hogy egyszer sem értem hozzá. Amikor viszont felmentem a sportfelügyelőkhöz, láttam, hogy hol értem hozzá. Sajnos csak pár milliméter volt, csupán a legapróbb kis darabon mentem át, de észre sem vettem.”

„Ez van, a szabály az szabály, holnap kicsit több helyet hagyok – folytatta. – Úgy vélem, mindhárom [szabálysértés] pontosan ugyanolyan volt, kicsit átmentem a kerékvetőn, és nem vettem észre, hogy ezt tettem, ez a probléma. Mindegy, ez van, a szabály az szabály, ha az ember elrontja, akkor elrontja. El kell fogadnom, és… igen, b*szki, mit lehet tenni?”

Marini helyzete azonban teljesen más. A VR46 versenyzője a nyolcadik helyét próbálta megtartani Enea Bastianinivel szemben, aki az utolsó sikánban megtámadta. Kívülről nehéz megállapítani, hogy volt-e kontakt, az idősebbik olasz pilóta szerint mindenesetre igen, így nem érzi jogosnak a büntetést. A szankció mértéke egyébként fél másodperc volt, de ezzel a gyári Ducati motorosa mellett Álex Márquez is megelőzte őt, így kiesett a pontszerzők közül.

„Azért kaptam a büntetést, mert az utolsó kör utolsó kanyarjában egy másik versenyző eltalált fékezés közben – fogalmazott. – Nem láttam őt, így nem tudom, ki volt az. Csak próbáltam nem bukni, és átvágtam a sikánt. Őszintén szólva nem értem a büntetést, mert ez nem az én hibám. Én csak az ívemen voltam, és hátulról kaptam egy ütést. Szóval csak próbáltam elkerülni az esést, és ennyi.”