back to top
2024. május 18. 06:41
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elnézést kért Bastianinitől az időmérőn elkövetett hibájáért

Marc Márquez elnézést kért Bastianinitől az időmérőn elkövetett hibájáért

Marc Márquez elismerte, hogy ő hibázott a Holland TT időmérőjén, amikor nekiment Enea Bastianininek, és elnézést kért a gyári Ducati versenyzőjétől, aki nem neheztel rá. A spanyol pilóta elárulta, a sprintfutamon minden szempontból biztonságos üzemmódban motorozott.

Továbbra sem jön össze az áttörés Marc Márquez számára. A gyári Honda pilótája törött hüvelykujjal és megzúzódott bokával versenyez a Holland TT-n, de leginkább a repedt bordája zavarja. Nem véletlen, hogy a sprintfutamon nem alakított nagyot, és csupán a tizenhetedik helyen ért célba. Mindez egyetlen pozícióval jobb, mint pályafutása eddigi legrosszabb helyezése MotoGP-versenyen, de a 2018-as Argentin Nagydíjon bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották, amiről most nem volt szó.

Bezzecchi a rossz rajt után is megállíthatatlan volt, Quartararo büntetés után harmadik a sprinten

A nyolcszoros világbajnok számára a szombati nap sem múlt el bukás nélkül: a Q1 végén Enea Bastianinit követte, aki elrontotta az 1-es kanyart, ezért megszakította a gyorskört. Márquez ugyanígy tett, a 4-esben viszont ugyanúgy hátranézett, mint az olasz motoros, aminek az lett a vége, hogy hátulról nekiment a Ducatinak, és elesett. Bár a sportfelügyelők nem vizsgálták az incidenst, a 30 éves versenyző elismerte felelősségét.

„Természetesen – válaszolta arra a kérdésre, hogy ő hibázott-e. – Ez olyan, mint az utcán, az hibázott, aki hátulról [eltalálta a másikat]. Egész nap nagyon nyugodt voltam, nem nyomtam jobban, mint amit [biztonságosnak] érzek. Voltam már ilyen helyzetben száz vagy ezer alkalommal, de most, amikor hátranéztem, hogy ne zavarjam a többi versenyzőt, Enea elvette a gázt, én pedig nem láttam. Azonban már találkoztam vele a motorhome-jában, minden rendben van.”

Bár Bastianininek sikerült a motoron maradnia, az ő időmérője sem alakult jól, és csupán a tizennyolcadik helyen, eggyel Márquez mögött zárt. A gyári Ducati pilótája Márquez szavait megerősítve nagyjából ugyanúgy írta le a történteket. A 25 esztendős versenyző azt is hozzátette, hogy nem haragszik ellenfelére az eset miatt, mert szerinte az ilyesmi benne van a pakliban.

„Az egyes kanyarban elveszítettem a [motor] elejét – kezdte. – Nagy mentés volt, de elbuktam a kört. Marc mögöttem volt, én pedig elvettem a gázt. Aztán a négyes kanyarban láttam, hogy a többi versenyző jön mögöttem, és helyet csináltam nekik. Kívül voltam, Marc pedig velem jött, de mivel maga mögé figyelt, [eltalált] engem. Ugyanakkor ez megtörténhet, ilyen a MotoGP. Az időmérő után odajött a motorhome-omhoz, hogy bocsánatot kérjen tőlem.”

Így ment neki hátulról Bastianini motorjának Marc Márquez (videó)

A sprintfutamon Márquez volt az egyetlen, aki előre és hátulra is lágy gumikat választott. Az eredmény szempontjából mindez nem fizetődött ki, hiszen hiába jött fel egy időre a tizenkettedik helyig a rajt után, végül ugyanabban a pozícióban ért célba, ahol elkezdte a versenyt. A spanyol motoros azonban ezúttal rá nem jellemző módon minden szempontból biztonsági megoldást választott.

„Amikor az ember nagyon keményen nyomja, akkor a motor egyensúlya és minden más is megváltozik – magyarázta. – Még az elektronika is. Ezen a hétvégén viszont úgy állítottam be az elektronikát, hogy biztonságos legyen, hogy biztonságos módon motorozzak. Emellett lágy [első gumit] választottam, mert ez az az abroncs, amely a legjobb visszajelzést adja nekem. Kisebb a teljesítménye, de az adja a jobb visszajelzést nekem. Szóval emiatt versenyeztem ezen a gumin. Túl lágy volt, igen, de ez az én döntésem volt.”

Bár Márquez igyekezett biztonságos módon vezetni, mindez még nem jelentett garanciát arra, hogy be is fejezi a futamot. Állítása szerint ugyanis a Honda relatíve lassú tempónál is kiszámíthatatlanul viselkedik, amit a sachsenringi bemelegítésen is megtapasztalt, amikor közel sem a maximumon motorozott. Szerencséjére ezúttal valóban elkerülte a balesetet.