back to top
2024. május 05. 15:09
KezdőlapMotoGPViñales lemondott egy számára nagyon kedves motorról, hogy végre méltó helyére kerüljön

Viñales lemondott egy számára nagyon kedves motorról, hogy végre méltó helyére kerüljön

Az Aprilia versenyzője, Maverick Viñales elárulta, hogy a héten egy Luis Salomhoz tartozó 125-ös versenygépet ajándékozott a néhai spanyol családjának.

Luis Salom tragikus módon, mindössze 24 évesen hunyt el 2016-ban, a Katalán Nagydíj péntek délutáni második szabadedzésén történt balesetének következtében. A spanyol pilóta Maverick Viñales korábbi riválisa volt, a páros 2013-ban a Moto3-as idény során végig a bajnoki címért küzdött ─ utóbbi végül megszerezte a koronát, míg Salom harmadik lett az összetettben.

2014-ben mindketten átkerültek a Moto2-be. Salom három dobogós helyezést ért el ebben a géposztályban, az utolsót a 2016-os szezonnyitó futamon, néhány hónappal a halála előtt.

Viñales tulajdonában volt Salom 125 köbcentis Apriliája, amelyet az RW Racing csapattól vásárolt, amelynél a néhai spanyol 2011-ben és 2012-ben versenyzett a középső géposztályban. Végül úgy érezte, az említett versenygépnek ideje méltó helyére kerülnie, így Salom családjának ajándékozta azt.

Drámai módon bukta el a világbajnoki címet, melynek megszerzésére többé esélyt sem adott a sors

„Mindig igyekszem olyan dolgokat csinálni, amelyek nem jutnak el a világ, a média elé, mert ez egy [személyes] dolog számomra” ─ mondta Viñales, amikor arról a motorról kérdezték, amellyel Salom a második helyen végzett a 2011-es Holland TT-n.

„Emlékszem, Jack Miller személyi asszisztensétől vettem, aki ebben a csapatban volt, és múlt héten elküldtem Salom családjának a motort. Mindezeket a dolgokat fontosnak tartom. Nekem is van gyermekem, akit nagyon szeretek, így ismerem az érzést, meghalnék érte. A másik oldalon is voltam már, mert veszítettem el barátot a pályán, ahogy családtagot is. Ennek a motornak nem múzeumban a helye, ahogy nálam sem, hanem Salom otthonában.”

Viñales unokatestvére, Dean Berta Viñales 2021-ben tragikus módon vesztette életét egy Supersport 300-as balesetben Jerezben.